Zellerrel és répával a béldaganat ellen

A vizsgálatok szerint a luteolin nevű, zöldségekben és gyümölcsökben egyaránt megtalálható antioxidáns flavonoid gátolhatja a daganatok növekedéséhez szükséges sejtfunkciókat. Luteolin ezen kívül még az olívaolajban, a zöldborsban, a kamillateában, borsmentában és rozmaringban található nagyobb mennyiségben.

Bár már korábbi vizsgálatok is megmutatták a luteolin antioxidáns és rákellenes hatásait, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy hatékony daganatellenes gyógyszer készülhessen belőle.

Egy, a BMC Gastronenterology című szaklapban nemrég megjelent cikk tanúsága szerint a luteolin gátolja az IGF és PI3K sejtútvonalakat, amelyek a béldaganatok sejtjeinek növekedésében kulcsszerepet játszanak. A béldaganatok jelentik a második leggyakoribb rákos eredetű halálokot a fejlett országokban.

A vizsgálatok szerint a luteolin gátolhatja a sejtburjánzásért felelősnek tartott IGF-II kiválasztását a béldaganat sejtjeiben és így lassíthatja a daganat növekedését.

”A luteolin csökkenti PI3K, az Akt, az ERK1/2 és a CDC25c sejtútvonalak IGF-I-dependens aktivációját. Ezeknek az útvonalaknak a hiányában a rákos sejtek nem képesek osztódni és idővel elhalnak” – magyarázta Jung Han Yoon Park professzor, a koreai Hallym Egyetem munkatársa. ”Vizsgálataink szerint a luteolin megzavarja a sejtek közti kommunikációt a daganatokban és ez a tulajdonsága alkalmassá teheti, hogy később kemopreventív anyagként felhasználjuk a betegségek kezelésében.”