Vírussal a hasnyálmirigyrák ellen

A hasnyálmirigyrákok 95 százaléka a mirigyek kivezető csövét bélelő hámsejtekből alakul ki. Ez a daganattípus egyike a leghalálosabb betegségeknek, az ötéves túlélés 8 százalék körüli. Mivel igazán hatékony kezelés nem létezik, ezért minden újfajta megközelítés jelentős lehet. Valery Z. Grdzelishvili és az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai laboratóriumi körülmények között a hólyagos szájgyulladásért felelős vírus (VSV) hatását tesztelték.

A többi vírussal szemben a VSV nagy előnye, hogy bejutásához nem szükséges speciális receptor, emiatt szinte minden típusú daganatsejtet képes megfertőzni. Ráadásul szaporodása a sejtplazmában zajlik, így nem áll fenn annak veszélye, hogy egészséges sejteket daganatossá tesz. Emellett a vírus genetikai állománya könnyen manipulálható, így nagymértékben fokozni lehet specificitását, és egyes daganatsejtekkel szembeni hatékonyságát.

A vizsgálat során a VSV 13 hasnyálmirigyrák-sejtvonallal szembeni hatását tesztelték, melyet emberi daganatokból izoláltak.  Az eredményeket adenovírussal és RS-vírussal hasonlították össze. A VSV jóval hatékonyabbnak bizonyult, ráadásul azon vonalak esetén is elpusztította a daganatsejteket, melyek a többi kórokozóval szemben ellenállónak bizonyultak. A kutatók mindezt egérkísérletekben vizsgálták, ahol a rákos sejteket az állat hasnyálmirigyébe juttatták be, ami az eredeti mikrokörnyezethez hasonló feltételeket jelent.