Vírusokkal a rák ellen

Dr Robert Martuza, a Massachusetts Általános Kórház vezető idegsebésze, a Harvard Orvosi Karának idegtudomány professzora elmondta: ”Nagyon izgalmas időket élünk. Szerintem bizonyos tumorokra hatni fognak egyes vírusok.”

Az orvosok már a századforduló óta tisztában vannak azzal, hogy némelyik vírus képes gyengíteni a rákot. Az ennek kiaknázása érdekében tett korai lépések azonban nem jártak sikerrel, mert csak átmeneti állapotjavulás mutatkozott, néha pedig a beteg a fertőzésbe halt bele. Ekkor más gyógymódok után kezdtek kutatni. Most azonban a genetika új vívmányainak, valamint a vírusok és daganatok működésének ismeretében az orvosok rájöttek, hogy speciálisan tenyésztett vírusokban rejtőzhet a válasz. Jelenleg számos törzzsel kísérleteznek. A herpesz vírus egyik változatát tesztelik a bőrrákra, a vacciniát pedig a májrákra, ami a harmadik leggyakoribb halált okozó rákfajta a világon, emellett keresik még a hólyagrák, az agyi és nyaki daganatok vírus-ellenszerét. Az egyik kísérlet során a betegek egy részénél megduplázódott a túlélés ideje. A vírusoknak influenza-szerű mellékhatásaik vannak, de az orvosok szerint ezek sokkal jobban tolerálhatók, mint a kemoterápia.

Dr. Martuza már 1991 óta kutatja a herpeszvírus hatását a rákra. Agydaganatos egerekbe fecskendezte a gyengített kórokozót, melynek következtében a betegség remissziós szakaszba került, viszont  rágcsálók agyvelőgyulladásban elpusztultak. 1990-ben egy chicagói virológus felfedezte, hogy mikor a herpesz egy bizonyos génjét eltávolította, lelassult a rákos sejtek növekedése. Hat évvel később egy másik virológus vette elő ismét a herpesz vírusát, és talált egy olyan módszert, melynek segítségével a kórokozó nem támadta meg az immunrendszert.