Vírusok is szerepet játszhatnak a tüdőrák kialakulásában

A szakértők egyetértenek abban, hogy a dohányzás a legfontosabb rizikótényező a tüdőrák kialakulásában. Ezen kívül egyes esetekben azonban más tényezők is szerepet játszhatnak.

A konferencia egyik beszámolójában (Abstract No. 124PD; április 25., 09:50) Dr. Arash Rezazadeh és munkatársai a Louisville Egyetemről (Kentucky, USA) kutatási eredményeiket foglalták össze 23 tüdőrákos eset kapcsán.

A kutatás során hat minta volt pozitív a humán papilloma vírusra (HPV), amely vírus a méhnyakrák számos esetének kórokozója is egyben. Az egyik tüdőrákos mintáról később kiderült, hogy egy méhnyakrák tüdőáttéte volt.

A maradék öt vírus-pozitív minta közül kettőnél a HPV 16-os típusa, kettőnél a 11-es típus, egynél pedig a 22-es típus fordult elő. „Az a tény, hogy a 22 nem-kissejtes tüdőrák minta közül öt HPV-pozitív volt, megerősíti azt a feltevést, hogy a HPV hozzájárul a nem-kissejtes tüdőrák kialakulásához.”- közölték a kutatók.

A kísérletben résztvevő betegek mind dohányoztak is. „Úgy képzeljük, a HPV-nek társ-karcinogén szerepe lehet, amely növeli a dohányzó lakosság rákkockázatát.”- közölte Dr. Rezazadeh.

Egy másik beszámolóban (Abstract No. 125PD; április 25., 09:50) izraeli kutatók azt vetették fel, hogy a kanyaró vírusa is hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához. Kutatásuk során 65 beteget vizsgáltak meg, akik nem-kissejtes tüdőrákban szenvedtek, és akiknek több mint a felénél fordult elő kanyaróvírus a daganatukból vett szövetmintában.

„A kanyaró vírusa egy mindenütt előforduló humán vírus, amely részt vehet a tüdőrák patogenezisében.”- közölte a kutatás vezetője, Samuel Ariad professzor (Soroka Orvosi Központ, Beer Sheva, Izrael). „A legvalószínűbb az, hogy inkább más karcinogének hatásait módosítja, nem pedig, hogy önmagában okozati tényezőként szerepel.”