Virtuális vastagbéltükrözés: 4 tabletta a folyékony hashajtó helyett

A klinika ezen a nyáron standard gyakorlatként kezdte alkalmazni a tablettás előkészítést a nem invazív kolonográfia előtt, mely során CT-vel készítenek felvételeket a betegek vastag- és végbeléről. A hashajtó hatású biszakodil hatóanyagú négy tabletta a standard vastagbéltükrözésre azonban nem készít elő megfelelően.

A szűrővizsgálatokat 50 éven felülieknek javasolják a vastagbéldaganat korai kimutatására. A kolonográfiás megoldás a páciensek nagy többsége számára alkalmazható, ami a Mayo kutatói szerint lehetővé teszi, hogy a könnyebb előkészítés több embert bátoríthat a vastagbélszűrés elvégeztetésére.

Dr. C. Daniel Johnson, a klinika radiológiai osztályának igazgatója elmondta, hogy a körülbelül 70 millió szűrésre érett amerikainak mindössze a fele végezteti el a szűrővizsgálatot. Az egyik legfőbb akadályt az előkészítés kényelmetlensége jelenti, mely során eddig a beavatkozás előtt körülbelül 3,5 liter folyadékot kellett elfogyasztani. A kutatócsoport az Abdominal Imaging szaklap tavalyi számában közzétett tanulmányukban arról számolt be, hogy a kolonográfiás betegek vizsgált csoportjában nem tapasztaltak kimutatható különbséget a két előkészítő eljárás között. A szakértők azt is elmondták, hogy a kolonográfia rendkívül hatékonyan kimutatja a közepes (6-9 milliméter) és a nagyméretű (1 centimétert meghaladó) polipokat. Dr. David Greenwald, a New York-i Albert Einstein College of Medicine szakértője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a virtuális kolonoszkópia a hagyományos vastagbéltükrözésnél kisebb hatékonysággal mutatja ki a kisebb méretű polipokat, amelyek már ekkor is rákmegelőzőek vagy rákosak lehetnek. Greenwald azonban azt is hozzátette, hogy az elsődleges cél a polippal rendelkező betegek azonosítása, ezért bármit, amivel rá lehet venni az embereket a szűrővizsgálatra, örömmel fogadunk.