Vigyázzon! A füstölő rákot okoz!

A laphámsejtes rák a leggyakoribb tüdőráktípus a dohányosok körében. A fokozott rizikó mind dohányzók, mind nemdohányzók esetében fennáll, ami arra utal, hogy a füstölők füstjének belégzése a légúti rákok független rizikófaktora, következtetett a kutatás vezetője, Dr. Jeppe T. Friborg, a Koppenhágai Statens Szérum Intézet kutatója. Az eredmények tükrében fel kell hívni az emberek figyelmét, hogy kerüljék a füstölő használatát olyan helyeken, ahol sok időt töltenek, folytatta Friborg.

Ázsia egyes részein és Indiában már ősidők óta és ma is a mindennapi élet szerves része a füstölő használata. Sokan az Egyesült Államokban és a nyugati világban is naponta égetnek füstölőt. A füstölők készítésére a növények és olajok széles palettáját használják fel. Elégetésükkor sokuk ugyanolyan karcinogéneket (rákot okozó vegyületeket) bocsát ki, mint amelyek a cigarettafüstben is találhatók. Emiatt már számos vizsgálat próbált összefüggést találni a füstölők alkalmazása és a tüdőrák gyakorisága között, ám egyik sem járt meggyőző eredménnyel. #img1#

A most közzétett tanulmány az első, mely egészséges embereket követett nyomon hosszú időn keresztül, hogy tisztázódhasson, van-e összefüggés a füstölők égetése és a rákrizikó közt. Szingapúr több mint hatvanezer kínai lakosát vonták be, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek semmilyen rákbetegségben. Minden résztvevőt részletesen kikérdeztek az étkezési szokásairól és életmódjáról, beleértve a füstölők égetését is. A nők és férfiak nagyjából háromnegyede állította, hogy jelenleg is használ füstölőt.

A vizsgálat időtartama alatt 325 felső légúti rákot és 821 tüdőrákot diagnosztizáltak. A hosszú távú és gyakori füstölőexpozíció hatására szignifikánsan megnőtt a laphámsejtes tüdőrák és a felső légúti rákok kockázata. A füstölő napi égetése gyakori Ázsiában, ám nem korlátozódik kizárólag a keletre. Egy 2004-es vizsgálatból kiderült, hogy a New York-i nem ázsiai kisebbséghez tartozó nők több mint egynegyede (28 százaléka) számolt be füstölőégetésről terhessége alatt. A szakértők szerint nem káros, ha valaki néhanapján meggyújt egy füstölőt, ám a napi használókat figyelmeztetni kell a veszélyeire.