Vidámsággal és zenével a szívbetegség ellen

Michael Miller amerikai kutató és munkacsoportja már évek óta foglalkozik a humor és a szívbetegség kapcsolatának kérdésével. Első ilyen vizsgálatuk során 300 egészséges és koszorúér-betegségben szenvedő ember kérdeztek meg, hogyan értékelik a különböző viccesnek, de nem egészen viccesnek is fölfogható helyzeteket.

Az egyik kérdés az volt: mit szólnak ahhoz, ha egy baráti összejövetelen azt látják, hogy valaki pontosan olyan ruhában jelent meg, mint ők? Egyes osztályzatot adhattak, ha egyáltalán nem érezték humorosnak és ötöst, ha egész este ezen mulattak. Kiderült, hogy a szívbetegek közül sokkal többen érezték ezt a találkozást bosszantónak, mint a többiek.

A kutatók egy másik tanulmányban azzal foglalkoztak, hogy több száz önkéntes miképpen reagál egy fergeteges filmvígjáték jeleneteire, illetve másik alkalommal egy világháborús film legtragikusabb részére. Ultrahangos technikával mérték a verőerek tágulását és szűkülését filmnézés közben.

A szenvedést bemutató filmrészlet megtekintése közben az erek mérhetően szűkültek, vagyis a véráramlás csökkent, míg az önfeledt kacagás ideje alatt kifejezett értágulás jelent meg. Miller professzor részletesen elemezte a 30-50 százalékos érátmérő változás magyarázatát: a vidámság az agyi endorfin kiválasztást fokozza, ez pedig a verőerek belső felszínének sejtjeit ingerli arra, hogy több nitrogén-monoxidot válasszanak ki, ami a legerélyesebb értágító.

Hans Joachim Trappe német szívgyógyász – és neves orgonista -, előadásában több ábrával idézte az olasz Luciano Bernardi kutatásait, aki bemutatta, hogy a harmonikus, lassú zene hatására a légzésszám és a vérnyomás csökken, valamint az ütem és a hangerő mérséklődése is hasonló változásokat idéz elő. Trappe vizsgálatai különösen Bach zenéjének kedvező hatását igazolta.

Részletes tanulmánnyal igazolták az ellenkezőjét is: a heavy metal a műfajban szokványos hangerővel agresszivitást és gyorsuló szívműködést okoz, és hallgatásakor többször kimutattak szívritmus-zavarokat is.

Az Európai Kardiológusok Társaságának ötnapos kongresszusa szombaton nyílt meg Párizsban. A tudományos programban 400 tudományos ülésszak mellett 80 gyógyszer- és műszergyártó cégek által támogatott oktató program során ismertetik a kardiológia legújabb eredményeit.

Az Európai Kardiológusok Társasága első tudományos találkozóját 1952-ben, Londonban tartotta, azt követően négy évenként jöttek össze a szívgyógyászok, de a mind gyorsabb tudományos fejlődés miatt, az új módszerek és eredmények ismertetése végett 1988-tól már évente rendezik meg a kongresszust. Az idei találkozó valószínűleg az eddigi legnagyobb lesz: 30 ezernél is többen jelentkeztek a részvételre.