Veszélyben a női szívek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 53 %-át szív- és érrendszeri betegségek okozták, míg a férfiak között ezek a betegségek 47 %-ban felelősek a halálozásért. A gyengébb nem tagjai közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében együttesen. Szinte nincs olyan család, ahol ne gyászolnának egy nagymamát, édesanyát, közeli hozzátartozót, testvért emiatt. Ezek az adatok különösen azért elszomorítóak, mivel a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő életmóddal, megfelelő odafigyeléssel mintegy 80%-ban megelőzhetőek lennének.

Dr. Kiss Róbert Gábor a Magyar Kardiológusok Társaságának/MKT/ elnöke, mint mondta sajátos emancipáció zajlott le a szív- és érrendszeri betegségek terén. Való igaz, hogy nagyon sokáig a férfiak kórjának hitték a menedzser – és az életmódbetegséget, azonban ez már a nőket is utolérte.

Ők azok, akik egyre többet vállalnak magukra. Nem csak a háztartás ügyes bajos gondjait intézik, hanem számtalan stresszhatásnak vannak kitéve, mind a munkahelyükön, mind otthon.  Ezt a feszültséget pedig olyan „stressz ölő” eszközökkel próbálják enyhíteni, falánksággal vagy a dohányzással, amely rövidtávon segít, azonban hosszú távon tönkreteszi a szervezetüket. – tette hozzá az professzor.

Való igaz, hogy a hormonok védő szerepének köszönhetően a nőknél a betegség eddig sokkal későbbi életkorban jelentkezett, mint a férfiaknál. Ez azonban megváltozott az utóbbi években, hiszen a hölgyek körében már nem ritka, hogy valaki 45 éves korban kap szívinfarktust. Ugyanakkor azoknál a férfiaknál, akik a veszélyezettek csoportjába tartoznak, azoknál ez korábban, akár 35 éves kor körül is előfordulhat. Az a javulás, amely a férfiak keringési betegségének kezelésében bekövetkezett, az a nők esetében már nem igaz. Ennek oka, hogy jóval kisebb figyelem irányul a női keringési betegségekre.

Nem szabad elfelejteni, ha már jelentkeznek a tünetek, az már komoly bajt sejtet, hiszen a keringési betegségek hosszú lefolyásúak, lassan alakulnak ki, akár 10-20 évig is eltarthatnak, mire panaszt okoznak.  A nők szívinfarktusa sokkal többször jelentkezik a férfiakétól eltérő panaszokkal. A nőknél a mellkasi fájdalom sokszor eltér a szokottól. Lehet görcsös, tompa, nyomó, de szorító is. Ez a magyarázata annak, hogy a nők esetében gyakran nem ismerik fel, illetve tévesen gyomor vagy bélrendszeri betegségnek diagnosztizálják azt.
Egy biztos, bármilyen, szokatlan mellkasi fájdalmat észlelnek, ne hezitáljanak, azonnal hívják a mentőt, hisz minden perc számít.

Mint az MKT elnöke hangsúlyozta nagyon fontos, hogy a nők szívének veszélyezettsége beépüljön a köztudatba, ugyanakkor a betegség megelőzésének szempontjai folyamatosan érvényesüljenek.

Nem kell mást tenni, mint élni az életmódváltás lehetőségével, oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra, fel kell hagyni a mozgásszegény életmóddal, búcsút kell inteni a dohányzásnak, és rendszeresen részt kell venni a szűrővizsgálatokon.

A rendezvényen megjelenik a Pirosban a Nőkért mozgalom is, ugyanakkor a színpadon  hallható lesz a Szív dala Oroszlán Szonja, Raics Gigi és Volf Kati tolmácsolásában, A produkció  a szívről szól, nekünk mindannyiunknak, de különösen a nőknek.  A három elismert művésznő szívesen csatlakozott támogatóként az aktivitáshoz, hiszen mindhárman érintettek. A dalhoz videoklip is készült, amelyben mindhárom énekesnő piros ruhában jelenik meg. A piros ruha ugyanis az a jelkép, amely itthon és világszerte összeköti a PaN mozgalom tagjait.

Tegye meg az első lépést szíve egészsége érdekében és jöjjön ki szeptember 29-én a Városligetbe a Szívünk Napjára, ahol többek között megtudhatják, hogy a hölgyek szívét milyen egészségügyi kockázatok fenyegetik valamint, mit kell tenniük annak érdekében, hogy minél tovább doboghasson a szívük a családjukért és valamennyiünkért.

Megfelelő életmóddal a halál ellen – tanácsok

–    Hagyja abba a dohányzást! A dohányzás ugyanis az egyik legfontosabb rizikótényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek.
–    Kerülje a passzív dohányzást, mások füstje is árt a szívének.
–    Járjon rendszeresen egészségügyi szűrésre. A rendszeres vérnyomás-, koleszterin-és vércukormérés nagyon fontos, hiszen így még időben kiderülhetnek a problémák
–    Táplálkozzon szívbarát módon! A telített zsírok fogyasztásának csökkentése, a friss gyümölcsökben és zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag, növényi olajokat tartalmazó étrend segít alacsonyan tartani a koleszterinszintjét
–    Mozogjon rendszeresen! Akár napi 30 perc rendszeres testmozgás is hozzájárul a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez

Ha tudni szeretnék, hogy mekkora az ön szív- és érrendszeri kockázata, látogasson ki szeptember 29-én a Városligetbe, a Szívünk Napjára!