Veszélyben a nagy emberek

A kutatók összesen 7000, 45 és 55 év közötti férfit interjúvoltak meg. Az egészségügyi állapotra és életmódbeli szokásokra vonatkozó kérdések mellett a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a résztvevők milyen testarányokkal rendelkeztek a 20-as éveikben.

„A pitvari fibrilláció jelentősen gyakrabban fordult elő azoknál a férfiaknál, akik fiatalabb korukban jelentős súlyfelesleggel rendelkeztek, illetve azoknál, akik később lettek túlsúlyosak” – nyilatkozta Annika Rosengren professzor, a Sahlgrenska Akadémia munkatársa.

Az adatok alapján úgy tűnik, a pitvari fibrilláció kialakulásának esélye a testsúllyal egyenes arányban nő. Minél több súlyfelesleggel rendelkezett valaki fiatalkorában, annál nagyobb az esélye a szívproblémák kialakulására.

Azonban nem csak a túlsúly, de a zömökebb testfelépítés is problémát jelenthet. Az 1930-as, 40-es években a fiatalkori túlsúly igen ritka jelenségnek számított, ám szívbetegség szempontjából a magasabb és erősebb felépítésű férfiak ugyanúgy nagyobb veszélyben voltak már akkor is.

„Mivel a mostani fiatalok egyre inkább hajlamosak az elhízásra, valószínű, hogy a pitvari fibrilláció sokkal gyakoribb jelenség lesz pár évtized múlva, amikor ezek a fiatalok elérik az idősebb kort” – nyilatkozta Rosengren professzor.