Vérrögoldó gyógyszer segítheti a felépülést stroke után

Az rt-PA (rekombináns szöveti plazminogén aktivátor) nevű vérrögképződést gátló gyógyszer tesztelésében világszerte több mint 3000 páciens vett részt. A felmérés során a stroke-on átesett résztvevőknek intravénásan adták be a gyógyszert. Az Edinburghi Egyetem által vezetett nemzetközi kísérlet eredményeiből kiderült, hogy a vérrögképződést gátló gyógyszerrel kezelt páciensek sokkal nagyobb arányban voltak képesek utólag magukról gondoskodni, valamint jelentős mértékben megnőtt a teljesen felépülők aránya is a vizsgálati időszak 6 hónapja alatt.

Minden 1000 páciens közül, aki a stroke-ot követő három órán belül megkapta az rt-PA gyógyszert, nyolcvannal több páciens élte túl és volt képes segítség nélkül élni, mintha nem kaptak volna vérrögképződést gátló gyógyszert, derült ki a kutatásból.

A gyógyszeres kezelés első hét napja alatt a páciensek körében megnő a halálozás kockázata, mivel a gyógyszer másodlagos agyi vérzést okozhat. Az rt-PA kezelés nélküli páciensek közel egyharmada meghalt, és további egyharmad pedig mozgáskorlátozott lett és állandó segítségre szorult. Akiknél azonban a gyógyszer nem okozott vérzést, gyorsabb és eredményesebb volt a gyógyulás és felépülés, mondta Joanna Wardlaw professzor, az Edinburghi Egyetem kutatója.

A tanulmány részleteit a Lancet című orvosi szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.