Vérnyomásgyógyszerrel az autizmus ellen

Az autizmus idegrendszeri fejlődési rendellenesség, mely kommunikációs problémákat, társadalmi beilleszkedési nehezítettséget, ismétlődő viselkedésmintákat, csökkent érdeklődést von maga után. Egyes vizsgálatok szerint az autista egyének agyának jelviteli rendszerében van a hiba, leginkább a gamma-amino-vajsav (GABA) érintett. Régebbi vizsgálatok megállapították, hogy a bumetanid nevű szer képes beleavatkozni a GABA szabályozó körbe, legalábbis állatkísérletes modellben.

Jelen tanulmányban 60 gyermek vett részt (életkor 3 és 11 év között), akiknél az autizmus enyhe formáját, vagy Asperger-szindrómát diagnosztizáltak. A betegek fele 1 milligramm bumetanidot kapott, másik fele placebo kezelésben részesült legalább három hónapon keresztül. A gyermekek viselkedését videóra vették a kezelés első és 90. napján, így értékelve ki az autizmusra utaló jeleket, azonban az értékelő orvosok nem tudták, melyik gyerek melyik csoporthoz tartozott.

Yehezkel Ben-Ari (Földközi-tengeri Neurobiológiai Intézet, Franciaország) és munkatársai az eredmények elemzését követően megállapították, hogy az egyébként vérnyomás-csökkentésre használt bumetanid hatására javult az autista betegek állapota. A javulás több szemkontaktusban, a nonverbális kommunikáció intenzitásának növekedésében, jobb társas kommunikációban nyilvánult meg.