Vérnyomás problémái vannak? Ez segithet!

Akinek nem tudják gyógyszerekkel kordában tartani a vérnyomását, arra azt mondják az orvosok: terápiarezisztens, azaz kontrollálhatatlan magas vérnyomása van. Ennek leggyakoribb oka a túl sok só fogyasztása – mondta el Dr. Eduardo Pimenta, a Sao Paulo-i kardiológiai központból.

Az általa vezetett kutatócsoport megvizsgálta az alacsony sótartalmú étrend hatását a vérnyomás értékekre 13 terápiarezisztens, azaz minimum 3-féle gyógyszert szedése mellett továbbra is magas vérnyomású emberen. A betegeknek átlagosan 150/85 Hgmm vérnyomásuk volt. #img1#

24 órán keresztül folyamatos vérnyomásértékeket regisztráltak két hét alacsony és két hét túlzott mennyiségű só fogyasztását követően. A két hét sószegény étrend hatása: a vérnyomás első értéke, amikor a szív összehúzódik (szisztolés érték) 22,6 Hgmm-rel csökkent, valamint 9,2 Hgmm-es csökkenést mértek átlagosan a diasztolés értékben (mely a szív elernyedésekor mérhető). „Hihetetlen, hogy ennyire óriási mértékben csökkenti a vérnyomást a sóbevitel korlátozása…”

A nagy mennyiségben fogyasztott só vérnyomásemelő hatású, amit tehát nem lehet tökéletesen gyógyszerekkel kompenzálni. A vérnyomás csökkentésének legjobb módja a sóbevitel mérséklése, a minél kevesebb sót tartalmazó ételek segítségével.