Védjük ki a tüdőrákot! De mivel?

A kutatók adatai szerint azok a dohányosok, akik sok flavonoid (antioxidáns hatású növényi hatóanyag) tartalmú ételt fogyasztanak, csökkenthetik a tüdőrák kialakulásának esélyét. Ez különösen fontos annak fényében, hogy a tüdőrákos megbetegedések 90 százaléka általában a dohányzás miatt alakul ki.

A flavonoidok vízben oldódó antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású növényi hatóanyagok, amelyek képesek a károsodott szövetek regenerálására. Az egyetem tudósai kutatásuk során 558 tüdőrákos és 837 egészséges ember táplálkozási szokásait vizsgálták meg. A vizsgálat eredményei szerint a flavonoidokban gazdag táplálkozás védelmet jelenthet a tüdőrákkal szemben.

A flavonoidok közül elsősorban a katekin, a kempferol és a quercetin fogyasztása ajánlott. A katekin főleg az eperben, valamint a fekete és zöldteában fordul elő, a kempferol a kelbimbó és az alma hatóanyaga, a quercetin pedig a babfélékben, a hagymában és az almában található meg nagyobb mennyiségben.

A különböző flavonoidok gátolják az angiogenezist, azaz a tumorok érhálózatának kialakulását. A flavonoidok emellett a daganatsejtek programozott sejthalálát (apoptózis) is elősegítik. A flavonoidok antioxidáns tulajdonságai emellett a dohányzás DNS-re káros hatásait is képesek visszafordítani, ezért a dohányosoknak különösen ajánlott a fogyasztásuk.

„Persze a legjobb megoldást a tüdőrák elkerülésére még mindig a dohányzásról való leszokás jelenti, a flavonoidok pontos hatásmechanizmusát pedig további kutatások során fogjuk feltárni” – állítják a tudósok.