Védekeznének a fiatal nők, ha…

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) által elvégzett felmérésből kiderült, hogy ha a férfi partner támogatta a védekezést, a nők kétszer gyakrabban választottak valamilyen hatékony módszert. A vizsgálatban 435 párt kérdeztek meg Los Angelesben és Oklahoma Cityben, a nők életkora 18 és 25 év közé esett, egyikük sem volt terhes és nem is próbálkozott teherbe esni.

Mind a férfiak, mind a nők azt mondták, aktívan döntöttek arról, hogy védekeznek-e, azonban a felek nem mindig nyilatkoztak egyformán arról a tényről, hogy beszéltek-e a fogamzásgátlásról. ”Ez az ellentmondás gyakori a párkapcsolatokban” – magyarázta Marie Harvey, az Oregoni Állami Egyetem közegészségtan professzora, a vizsgálat vezetője egy sajtóközleményben. ”A férfiak számára a fogamzásgátlásról történő beszélgetés gyakran nem takar mást, mint hogy megkérdezik, szedi-e a nő a tablettát, ezt a nők azonban nem tekintik beszélgetésnek. Számukra ez azt jelenti, hogy leülnek és hosszasan megvitatják, melyik módszert alkalmazzák.”

A Women’s Health Issues folyóiratban közzétett eredmények új megvilágításba helyezik a szexuális viselkedést és a foagmzásgátlást. ”Próbáljuk jobban megérteni a partnerek befolyását a szexualitás dinamikájának szempontjából” – tette hozzá Harvey. ”A múltban a közegészségügyi kutatások főként a nőkre koncentráltak, de tudjuk, hogy a döntést nem csak ők hozzák meg és hogy a partnernek jelentős befolyása lehet ebben a kérdésben, ezt azonban eddig még nem vizsgálta senki.”

Emellett arra is fény derült, hogy bár a kutatásban résztvevő nők nem próbáltak teherbe esni, gyakran egyáltalán nem védekeztek. Az egészségügyi dolgozóknak éppen ezért fel kellene hívniuk a nők figyelmét arra, hogy ”vagy készüljenek a terhességre vagy védekezzenek megfelelően”.