Van remény a prosztatarákban szenvedőknek

Abirateron – mostanában ez a varázsszó a prosztatarák kezelésében. A kutatók állítják: az anyag azoknál a betegeknél 80 százalékban hatásos, akiket a betegség halálos, a kemoterápiára nem reagáló változata támadott meg. A gyógyszer blokkolja a hormonokat, melyek ‘üzemanyagként’ szolgálnak a rákos sejtek számára.

A nagy-britanniai Rákkutatási Intézet (The Institute of Cancer Research – ICR) azt reméli, hogy a gyógyszer két-három éven belül akár egy egyszerű tabletta formájában is alkalmazható lesz.

A prosztatarák igen elterjedt betegség napjainkban a férfiak körében és sajnos az esetek többségében halálos. Csak az Egyesült Királyságban évente tízezerre rúg a megbetegedések száma. A kemoterápia után következő várható élettartam pedig nem több 18 hónapnál.

A kutatók felfedezték, hogy a rákos sejtek a nemi hormonok, mint például a tesztoszteron hatására szaporodnak, amely a herékben termelődik. A jelenlegi kezelések arra irányulnak, hogy megállítják a herék tesztoszteron-termelését. A legutóbbi vizsgálatok 1,200 beteg bevonásával történtek, szerte az egész világon. Ezek alapján azt is felfedezték, hogy a betegségért felelős hormonok származhatnak más forrásokból is, maga a tumor is termel nemi hormont.

A legújabb kezelés nem csodaszer, de hatalmas előnyei vannak: meghosszabbítja az előrehaladott stádiumban lévő betegek életét és jelentősen csökkenti a fájdalmukat.