Van olyan süti, mely használ a szívnek

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Kristin Bilyeu és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Kutató Intézetének munkatársai olyan olajat szerettek volna fejleszteni, mely egészséges, hosszú időn keresztül eláll, és gazdaságos. Az új olajnak az olajsav a stabil komponense, mely telítetlen zsírsav. Nem szükséges hidrogenizációt alkalmazni, ami ugyan stabilizál, azonban telíti a zsírsavat. Az olajsav az olívaolaj fő összetevője, azonban a szójababban viszonylag kevés található meg belőle. A kutatók arra jöttek rá, miként állíthat elő a szójanövény több olajsavat.

1970 óta ismert, hogy a telített zsírsavak, melyeket egyes krémek, a sajt, és a vaj tartalmaznak, igen káros hatást fejtenek ki a szívre. A zsír helyettesítése során az érdeklődés már korán a szója felé fordult, azonban a szójaolaj hő hatására könnyen bomlik, a tartósítás viszont telített zsírsavat eredményezett.

Bilyeu és Grover Shannon professzor (Missouri Egyetem) természetes körülmények között való tenyésztéssel elérték, hogy a szójából nyert olaj olajsavtartalma 20-ról 80 százalékra emelkedjen. Az új olaj ráadásul stabil volt, ami utókezelést nem tett szükségessé. A tanulmány, mely a BMC Plant Biology oldalain olvasható, felveti, hogy a szójaolaj a jövőben a bioüzemanyag szerepét is betöltheti.