Van olyan süti, mely használ a szívnek

Kristin Bilyeu és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Kutató Intézetének munkatársai olyan olajat szerettek volna fejleszteni, mely egészséges, hosszú időn keresztül eláll, és gazdaságos. Az új olajnak az olajsav a stabil komponense, mely telítetlen zsírsav. Nem szükséges hidrogenizációt alkalmazni, ami ugyan stabilizál, azonban telíti a zsírsavat. Az olajsav az olívaolaj fő összetevője, azonban a szójababban viszonylag kevés található meg belőle. A kutatók arra jöttek rá, miként állíthat elő a szójanövény több olajsavat.

1970 óta ismert, hogy a telített zsírsavak, melyeket egyes krémek, a sajt, és a vaj tartalmaznak, igen káros hatást fejtenek ki a szívre. A zsír helyettesítése során az érdeklődés már korán a szója felé fordult, azonban a szójaolaj hő hatására könnyen bomlik, a tartósítás viszont telített zsírsavat eredményezett.

Bilyeu és Grover Shannon professzor (Missouri Egyetem) természetes körülmények között való tenyésztéssel elérték, hogy a szójából nyert olaj olajsavtartalma 20-ról 80 százalékra emelkedjen. Az új olaj ráadásul stabil volt, ami utókezelést nem tett szükségessé. A tanulmány, mely a BMC Plant Biology oldalain olvasható, felveti, hogy a szójaolaj a jövőben a bioüzemanyag szerepét is betöltheti.