Van megoldás a szívritmuszavarra!

A katéteres ablációnak nevezett eljárás a betegség korai szakaszában a leghatékonyabb. „E a kezelés sokkal jobb, mint a gyógyszeres terápiák.” – mondta el Dr. David Wilber, a Chicagoi Egyetem munkatársa.

10 millióan szenvednek a betegségtől

Wilber olyan pácienseket vizsgált meg, akik a betegség korai szakaszában vannak. A szabálytalan szívritmus a szív felső kis kamráiból ered, ez agyvérzéshez és szívelégtelenséghez is vezethet. A pitvarfibrilláció tünetei közé tartozik a szívdobogás, a szédülés, a mellkasi fájdalom, a fáradtság, a légszomj és az ájulás is.

„Világszerte 10 millió ember szenved a betegségtől, ebből kevesebb, mint 80 ezret kezelnek katéteres ablációval.” – állítja a Johnson&Johnson, az ablációs eszközök gyártója, akik támogatták a kutatást. Az orvosok megállapították, hogy a szívizom egy része okozza a kiszámíthatatlan elektromos jeleket.

Az eljárás során egy vékony csövet helyeznek az erekbe, általában a felső lábszáron vagy a nyakon keresztül, melyet aztán keresztülhúznak a testen, amíg el nem jutnak a szívhez. Amikor az eszköz eléri a rendellenes ritmusokat okozó területet, a készülék rádiófrekvenciás energiát bocsájt ki, hogy elpusztítsa a szöveteket.

A kutatások eredményei

A kutatás során 167 beteget vizsgáltak, akik között gyógyszerrel kezelt és katéteres ablációs páciensek is voltak. Tünetmentes volt az ablációs eljárást követő egy évben a betegek 66 százaléka. A gyógyszeres kezelésnél ez az arány csak 16 százalék volt, ráadásul az ablációs pácienseknél nincsenek olyan tünetek, mint a szívinfarktus vagy az agyvérzés.

Az eredmények annyira meggyőzőek voltak, hogy a kísérleteket a szokásosnál korábban leállították. A vizsgálat legfontosabb következménye az volt, hogy jó eredményeket kaptunk a katéteres ablációról, különösen a korai beavatkozások alkalmával. Néha az emberek hajlamosak várni a pitvarfibrillációra, ebben az esetben azonban már visszafordíthatatlan a folyamat” – mondta el Dr. Wilber egy telefonos interjú során.

Jóváhagyta az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hivatal az ablációs készülékek forgalmazását a múlt évben, különös tekintettel a pitvarfibrillációs kezelésekre. A Johnson&Johnson nyert, így ők alkalmazhatják a módszert az Egyesült Államokban.

Számos más vállalat, például a St. Jude Medical, a Boston Scientifice, valamint Medtronic, más típusú ablációs eszközöket gyárt, amelyekkel szívritmus problémákat lehet kezelni.

„Sokan kérik a Hivatal jóváhagyását az ilyen eszközök forgalmazására.” – mondta el Wilber, majd hozzátette, „bár a J&J által készített eszköz az egyetlen, amely használatban van, azt hiszem, ez az eredmény más katétereket előállítását is lehetővé teszi majd.”