Van megoldás a szív bal kamrájának hiánya esetén

New England Journal of Medicine folyóirat május 27-i számában közzétett egyik tanulmányban olvashatjuk, hogy Dr. Richard G. Ohye, a University of Michigan gyermekszívsebésze munkatársaival két eszközt tesztelt, amelyek vért és így oxigént juttatnak az 549 olyan gyermek testébe, akiknél a bal kamra nem fejlődött ki vagy nem működik megfelelően.

A rendellenesség 5 ezer újszülött esetében egynél fordul elő. Korábban ezek a gyermekek halálra voltak ítélve, azonban 30 évvel ezelőtt Dr. William Norwood, a Boston Childrens Hospital orvosa kidolgozott egy olyan eljárást, amely során egy söntöt építenek be, melyen keresztül a vér a szívből a tüdőbe jut, ahol oxigént vesz fel. A Norwood-eljárásnak nevezett módszer következő lépése egy második műtét 4-6, majd egy harmadik, 18-36 hónapos korban. Sikertelenség esetén a gyermekekre szívátültetés várt.

A vizsgálatban a régebbi és az újabb söntöt tesztelték, előbbi a főverőeret, az aortát köti össze a tüdőartériával, míg utóbbi a szív jobb kamrájából vezet a tüdő főartériájába. Az újabb sönt jobb eredményekkel kecsegtet az első 12 hónap során (túlélés 74 százalék, szemben a régi módszer 64 százalékával), azonban alkalmazásakor több szövődménnyel kell számolnunk és 32 hónap után körülbelül ugyanazt az eredményt érhetjük el.

„Legalább hatéves korukig szeretnénk nyomon követni ezeket a gyerekeket”- mondta el Dr. Gail D. Pearson, a vizsgálatot finanszírozó amerikai National Heart, Lung and Blood Institute kardiológiai kutatóprogramjának vezetője. „Ezek a gyerekek működő bal kamra nélkül is megérhetik a felnőttkort, sőt akár középkorú felnőtt is válhat belőlük. Néhányan normális életet élhetnek, sőt sportolhatnak, másoknál több gond jelentkezik.”

„Az eredményektől függetlenül új korszakba léptünk”- jelentette ki Ohye. „Ez az első randomizált vizsgálat, amely egy veleszületett szívhiba műtéti megoldását követi nyomon.”