Valóban rákot okozhatnak a változó mágneses mezők?

Carlos Martino szerint a téma kissé ellentmondásos. ”Kutatásaink azt mutatják, hogy a különböző mágneses mezőknek való kitettség okoz biológiai válaszokat. Még fontosabb, hogy ezek a kitettségi szintek jóval a normál, a WHO által jóváhagyott szint alatt vannak. Ez pedig biztonsági kérdéseket vet fel” – magyarázta a kutató.

A mágneses mezők különböző típusúak. Vannak például statikus mezők, amelyek az állandó mágnesek körül vannak. A Föld mágneses mezője például kvázi-statikus, ami azt jelenti, hogy enyhén ingadozhat. Aztán ott vannak a rádiófrekvenciás mágneses mezők, amelyek intenzitása és a frekvenciája is változhat.

Martino olyan gyenge statikus mágneses mezőket vizsgált, amelyek egy-két nagyságrenddel kisebbek, mint a Földé, valamint gyenge rádiófrekvenciás mágneses mezőket, például a mobiltelefonokét tanulmányozta. Még ma is tart a vita, hogy a mobiltelefonok által keltett mágneses terek hatására kialakulhat-e agydaganat a használóiban. A kutató szerint azonban munkája felveti a mágneses mező normál határértékeinek az újraértékelését. Szerinte ugyanis ezek a mezők valóban befolyásolják bizonyos rákos sejtek növekedését. A kutatócsoport ugyanis nemrég kimutatta, hogy a Föld mágneses mezőjének a csökkenése a tüdő- és vastagbélrákos sejtek növekedését gátolta. Ráadásul ez már kis eltérés során is kimutatható. Érdekes azonban, hogy a hasnyálmirigyrák esetében ez nem volt megfigyelhető. Martino szerint azért, mert a különböző típusú rákos sejtek másképpen reagálnak a szintén különböző mágneses mezőkre.

Az eredményekről az idei San Diegóban megrendezett Kísérletes Biológia konferencián számolt be a kutató.