Vakcina, mely stimulálja az immunrendszert a rák ellen

Bár még nem derült ki, valóban elégséges-e az immunválasz, hogy elpusztítsa a tumorsejteket, a kutatók remélik, hogy ez a technika egyszer segíthet legyőzni a halálos betegségnek legalább néhány fajtáját. „Ez a ráknak egy olyan gyógymódja lenne, aminek nincsenek mellékhatásai” – nyilatkozta Ronald Levy, a tanulmány fő szerzője, a Stanford Egyetem Egészségügyi Központjából. – „Az ötlet alapja, hogy a szervezet immunvédekezését visszük harcba a rák ellen.”

Levy hozzátette, bizakodik, hogy a következő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak majd. „Tudjuk, hogy ha az immunrendszert harcra bírjuk, meg tudja támadni és legyőzi a tumorsejteket.” – fogalmazott a szakember. Az eljárást korábban már sikeresen tesztelték rákos egereken.

Levy és csapata 16 ún. follikuláris B-sejtes lymphomával (nyirokrendszeri daganat) diagnosztizált betegen próbálta ki a vakcinát, ez a betegség egy krónikus lefolyású gyógyíthatatlan betegség. A páciensek közül egy sem észlelt számottevő mellékhatásokat, és több,mint 70 %-uknál jelentkezett immunválasz, írják a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmányban.

Ez az első alkalom, hogy növényi alapú vakcinát teszteltek embereken. Korábban vizsgáltak már állati vagy emberi alapú rákellenes oltást, de az eredmények vegyesek voltak. A növényi alapú vakcináknak számos előnye van. Előállításuk lényegesen kevesebb időt és pénzt igényel. Az állati sejtekkel szemben, melyek fertőzöttek lehetnek, itt nem áll fenn fertőződés veszélye, és a termelődő antitestek (ellenanyagok) sokkal erősebb immunválaszt képesek kiváltani, mint az emlősállatisejt-alapú vackinák.

„Minden lymphoma esetén van egy receptor a tumorsejtek felszínén, de minden páciensnél más és más ez a receptor” – mondta el Levy egy telefonos interjúban. „Ahhoz, hogy megtaláljuk ezeket a receptorokat, klónozni kell a páciens tumorsejtjeit. Ezután ezeket a géneket beinjektálják egy olyan vírusba, amely a természetben a dohánynövényt támadja meg. Ezt a vírust belekarcolják a dohánynövény leveleibe és így máris egy fehérjetermelő faktor lesz belőle” – magyarázta Levy. Egy héttel később a leveleket porrá törik, izolálják a fehérjét és beadják a betegnek.

„A technika különleges, mert gyors és egyénre szabott megközelítésű, mivel minden betegnek más növény állítja elő a vakcinát” – mondta el Levy az AFP-nek, de egyúttal figyelmeztet is, hogy preventív célokra ez a vakcina nem használható, viszont egy nap talán majd felhasználható lesz más betegségek ellen is. „A gyógyításban rengeteg fehérjét használunk, enzimpótlásra, vakcinákhoz, antitestekhez” – tette hozzá még Levy. „Emberi sejteket tenyészteni fehérjetermeléshez túl drága, hosszadalmas és nehézkes fenntartani. A növények termesztése nagyon olcsó és azt nagyon is jól tudjuk, hogyan kell dohányt termeszteni…”