Újrahasznosítanak a daganatsejtek

Ana Cuervo professzor és munkatársai (Albert Einstein Orvostudományi Kar, Yeshiva Egyetem, New York) megállapították, hogy a megújuló fehérjék mintegy 30 daganattípus esetén fokozzák a sejtburjánzás folyamatát. A folyamatba történő beavatkozás új támadáspontot jelenthet a daganatok kezelésében, állatkísérletes modellben speciális kezelőanyag segítségével sikeresen lehetett gátolni a tumor növekedését.

A tudósok a csaperonok által szabályozott önemésztés biológiai jelenségét járták körbe: ez az élettani folyamat segít megszabadulni a károsodott sejtstruktúráktól, illetve hozzájárul a használható alapanyagok újrahasznosításához. A vizsgálat megállapította, hogy viszont a daganatsejtek számára a jelenség egyfajta hajtóerőt jelent, vagyis támogatja az abnormális szaporodást.

A daganatsejtek képesek megtanulni, hogy fenntartásuk szempontjából miként optimalizálhatják a rendelkezésükre álló energiát. A kutatók elemezve számos szövetet, például a tüdő, az emlő, és a máj sejtjeit, megállapították, hogy a daganatos sejtekben magasabb a csaperonok által szabályozott önemésztés szintje, mint az egészségesekben. A kutatók egy vírus bejuttatásával képesek voltak kikapcsolni a megújulási folyamatot, ezáltal egérkísérletekben lassult a tüdőrák növekedése, és áttétek sem alakultak ki.

A megállapítás jó alapját képezheti a jövőbeni daganatellenes gyógyszereknek, mindazonáltal a módszer nagy eséllyel nem képes szelektálni a daganat és az egészséges sejtek között.