Újra és újra visszatérhet a bazálsejtes bőrrák

A leggyakoribb bőrráktípus körüli szakmai diskurzus nyaranta különösen előtérbe kerül, mivel az UV-sugárzás fokozhatja kialakulásának kockázatát. A legfrissebb eredmények szerint a kór összefüggést mutat a fiatalkori életmóddal, összefügghet az ekcémával és bizonyos esetekben krónikussá válhat.

”A betegség krónikusnak tekinthető, hiszen akiknél többször is előfordult, állandó veszélyben vannak” – magyarázta Dr. Martin Weinstock, az egyesült államokbeli Brown Egyetem bőrgyógyász professzora. ”A páciensek folyamatos ellenőrzést igényelnek, hogy minél hamarabb eltávolíthassuk szervezetükből az újabb rosszindulatú sejtburjánzásokat” – tette hozzá.

A tanulmányt a Journal of Investigative Dermatology című folyóirat online kiadásában tették közzé. Az eredményekből kiderül, hogy az 1131 vizsgált személy 44 százalékánál újabb elváltozások alakultak ki a hatéves időszakban. A minta tagjai idősek voltak, 72 esztendős átlagéletkorral, és 97 százalékuk férfi. Fejenként átlagosan három elváltozást távolítottak el róluk a megfigyelés előtt. Többnyire 3-4 év telt el a legutóbbi karcinómát követően az újabb eseteknél. 129 főnél a kutatást megelőző öt évben ötnél több ilyen elváltozást találtak, esetükben négyszer akkora volt az újbóli megbetegedés veszélye, mint annál a 204 egyénnél, akiknél legfeljebb egyet, és kétszer akkora, mint azoknál, akiknél hármat.

A családon belül előforduló ekcéma másfélszeresére növelte a bazálsejtes bőrrák kockázatát. ”Ez a kapcsolat újdonság számunkra, s további kivizsgálást igényel” – fejtette ki Dr. Weinstock. A kórkép előfordulása a kor előrehaladtával egyre gyakoribb. Akik 30 éves koruk előtt intenzív UV-kitettséggel járó életmódot folytattak, a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak – még akkor is, ha ez évtizedekkel történt. ”Sokat beszélünk a fényvédelemről, mégis előfordulhat, hogy csak érett fejjel jövünk rá a jelentőségére. Pedig a fiatalon elszenvedett traumákat nem felejti el a bőrünk” – figyelmeztetett a szakértő.

A fentiek nyomán kiemelten fontossá váltak a megelőző gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos kutatások, amelyek egy úgynevezett 5-Fluorouracil nevű anyaggal biztató eredményeket mutatnak.