Újfajta módszerrel enyhíthető a prosztatarák-kezelés mellékhatása

A Lancet Oncology oldalain 41 fős betegcsoportból álló tanulmány olvasható, melynek során ultrahanggal célzott kezelést alkalmazva csökkenteni lehetett az impotencia és az inkontinencia kockázatát. A kutatók a vizsgálat ismétlését tervezik, szélesebb betegcsoport bevonásával, hosszabb utánkövetési idővel.

Nagy-Britanniában évente 37 ezer férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, mintegy 10 ezer eset halállal végződik. Azonban az orvos dilemmája nem egyszerű, egyeseknél ugyanis a betegség a kezeletlenség ellenére sem rosszabbodik. A prosztatarák jelenlegi terápiája a sebészeti beavatkozás mellett a mirigy besugárzásából áll, azonban környező szöveti struktúrák károsodása miatt ennek gyakori szövődménye az inkontinencia és az impotencia.

Hashim Ahmed és munkatársai azonban ultrahanggal célzott kezelésben gondolkoztak, ami a környező izmok és idegek kisebb károsodását vonta maga után. 12 hónappal később az eredmények igen bíztatónak tűnnek, ugyanis impotencia csupán 10 százalékban lépett fel, míg vizeleti inkontinencia egyetlen esetben sem.