Újdonság a cukorbetegeknek

Jó esély van arra, hogy a fejlesztések lezárultával a magyar cukorbetegek hatékony kezelésére is alkalmas gyógymóddá váljon.

A hasnyálmirigyben lévő szigetsejtek helyreállításának legújabb módja lehet a Pancreate bioaktív peptidszekvencia, mely segít a betegek szigetsejtjeinek regenerálódásában. Amellett, hogy természetes úton termelődik, jelen van a humán fehérjében. Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy serkenti a hasnyálmirigy inzulintermelő szigetsejtek növekedését, és  segítségével visszaállítható a betegek hasnyálmirigyének inzulin- és más hormonokat termelő képessége az 1-es és a 2-es típusú diabéteszeseknél. Már az idei év második felében megkezdődnek a gyógyszer fázis I vizsgálatai. „Egy ígéretes készítményről van szó” – mondta Erős Lászó, a sanofi-aventis/Chinoin gyógyszercég orvosigazgatója a Medipressnek. „Most kezdődő, és előre láthatóan több éves klinikai vizsgálatokkal azonban kiszűrik, hogy valóban megfelel-e minden feltételnek a Pancreate. Ha pozitív lesz a fejlesztések végeredménye,akkor Magyarországon is bevezetésre kerül, és sikerrel válaszolhat azokra a kihívásokra, amelyekkel a betegeknek és az egészségügyi ellátórendszereknek kell szembenézniük a diabétesz növekvő járványszerű terjedése miatt” – fejtette ki Erős doktor úr.

Mind az 1-es, mind pedig a 2-es számú diabéteszben szenvedők problémája, hogy szervezetük inzulinigényéhez képest hasnyálmirigyükben kevés inzulintermelő szigetsejtek vannak. Ezek a szigetsejtek ugyanis több sejtből álló kis szerveknek tekinthetők, melyek az inzulintermelő béta sejtek mellett olyan sejteket is tartalmaznak, melyek szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában. A szigetsejtek szerkezete teszi lehetővé az inzulin-termelés anyagcsere általi szabályozását is, amelynek köszönhetően a hasnyálmirigy folyamatosan képes megfelelő vércukorszintet tartani. Tehát a teljes szigetsejtek helyreállítása alapvető fontosságú.  Ezt kívánja szolgálni a sanofi aventis és  a CureDM által aláírt, a Pancreate fejlesztésére irányuló licenc megállapodás -áll a sanofi aventis közleményében.