Újabb gyógyszerek a leukémia ellen

A gyógyszert sokan az ún. krónikus mieloid leukémiák (CML) csodaszerének kiáltották ki, és nem is alaptalanul: a molekula csak a daganatos sejtek egyik fehérjéjét támadja meg, a mellékhatásai minimálisak. Sajnos előfordul azonban, hogy a daganat mégsem reagál a kezelésre, esetleg a páciens szervezete nem tolerálja a gyógyszert.

A houstoni Anderson Rákkutató Központ munkatársai az imatinib hatásmechanizmusához hasonló nilotinib és dasatinib nevű molekulákkal kezelték 180 CML-ben szenvedő betegüket, akiket imatinib kezelésben nem lehetett részesíteni. (Az újabb molekulák csak annyiban térnek el az eredetitől, hogy erősebben és hosszabb ideig kőtődnek a daganatos sejtek fehérjéihez). A betegek vagy nilotinibet kaptak 2 – től 9 hónapon át, vagy dasatinibet 2 – től 19 hónapig.

Azok a betegek, akik a leukémia korai szakaszában voltak, jól reagáltak a kezelésre, 40-ből 37 dasatinibbel illetve 12-ből 11 nilotinibbel kezeltnek jelentősen javult az állapota (remisszióba került). Az előrehaladottabb állapotú betegeknek azonban csak a fele reagált jól a kezelésre, akadt olyan is, aki a vizsgálat időtartama alatt elhunyt. Szerencsére a betegséget leggyakrabban korai stádiumban fedezik fel.

‘A kilencvenes években a CML-es betegeknek csak annyit tudtunk mondani, hogy van öt évük hátra. Az imatinibnek és az újabb finomításoknak köszönhetően a betegek normális életet élhetnek, és akár teljesen meg is gyógyulhatnak’ – mondta a kutatások vezetője, Dr. Hagop Kantarjian hematológus – onkológus.