Új vizsgálattal korábban kimutatható a vastagbélrák

A rochesteri Mayo Klinika és a vizsgálatot kifejlesztő Exact Sciences vállalat kutatói szerint a teszt minimálisra csökkentheti a hamis pozitív eredményeket, és segíthet megelőzni az ezzel a daganattípussal összefüggő halálozásokat. Ennek ellenére néhány kérdés még megválaszolatlan, és a szakértők szerint a székletvizsgálat nem helyettesítheti a vastagbélpolipok és daganatok legjobb diagnosztikai eszközének tartott vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát).

”Továbbra is a vastagbéltükrözés a kétségbevonhatatlan győztes a vastagbélrák szűrésében” – állítja Dr. Lawrence Cohen, a New York-i Mount Sinai Orvosi Egyetem gasztroenterológusa.

Az Amerikai Rákkutatók Szövetségének (AACR) chicagói éves konferenciáján közzétett kutatásból kiderül, hogy az új székletvizsgálat több molekuláris markert is célba vesz a székletben. Az 500 beteg részvételével végzett kísérletben, akik vastagbéltükrözésen vagy utókezelésen is átestek a vastagbélpolip diagnosztizálását követően, hogy a teszt rendkívül érzékeny bizonyos kritikus korai daganatszűrési célpontra. A többi vastagbéldaganat székletvizsgálattól eltérően az új tesztet nem befolyásolták a betegek által szedett gyógyszerek, a betegek neme, rassza, testtömege, életmódja vagy vastag- és végbélrák, illetve polip kórtörténete.

Dr. David Ahlquist, a Mayo Klinika professzora szerint ez azt jelenti, hogy a betegeknek nem kell megváltoztatniuk az életmódjukat ahhoz, hogy a tesztet el lehessen végezni, ami az ilyen típusú tesztek esetében betegbaráttá teszi a szűrést, és fokozhatja az együttműködést. A kutatók azonban azt is elmondták, hogy a betegek életkora az egyedüli változóként befolyásolja a teszt eredményeit. A teszt további fejlesztésében azt a két markert vizsgálják majd tovább, amelyek a legkevésbé érzékenyek az életkorra.

Ahlquist úgy véli, hogy e szűrővizsgálat széles körű alkalmazása jelentős hatást gyakorolhat a vastag- és végbélrák mortalitására és előfordulására egyaránt. Ha minimálisra lehet csökkenteni a hamis pozitív eredményeket, a felesleges vastagbéltükrözések elkerülése révén csökkenteni lehet az egész szűrővizsgálat költségét.