Új vizsgálat a méhnyakrák-vírusok azonosítására

Az American Journal of Clinical Pathology című szakfolyóiratban nemrégiben ismertetett, több mint 47 ezer nő részvételével zajlott – Athena elnevezésű – amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a HPV- reagens cobas diagnosztikai rendszer (HPV = humán papilloma vírus) segítségével optimálisan kimutatható a daganatot megelőző állapot azoknál a nőknél, akiknél a kenetvétel nem mutatott ki eredményt.

A vírusteszt segítségével azonosítható a víruscsalád 14 genotípusa, amelyek közül a leggyakrabban előforduló és legagresszívebbnek tekintett a HPV 16 és HPV 18. Az új tesztet nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA gyógyszerbiztonsági hivatal a méhnyakrák veszélyének legjobban kitett nők szűrésére – közölte a gyógyszercég.

A tanulmány szerint a harmincéves vagy annál idősebb nők körében, akiknél – a hagyományos kenetes szűrővizsgálat negatív eredménye ellenére – az új szűrési eljárás a HPV 16 vagy HPV 18 vírus jelenlétét igazolta, minden tízből egynél kimutatható a méhnyakrák előtti állapot – hangsúlyozta a Roche.

Franciaországban évente 3000 méhnyakrákot diagnosztizálnak évente. Az esetek 65 százalékában a nők nem vettek részt rendszeres kenetes szűrővizsgálaton, egyharmaduk viszont igen, és mégis rák alakult ki náluk” – mutatott rá Joseph Monsonego nőgyógyász, az Eurogin (nemi és daganatos betegségeket kutató európai szervezet) és a Nők a Méhnyakrák Ellen (WACC) nemzetközi alapítvány elnöke.

A kenet hatékonynak bizonyult a méhnyakrákos esetek kiszűrésében, de továbbra is hozzávetőleges megoldás a nőgyógyász szerint. Monsonego doktor szerint a vírusteszttel jóval korábban kimutatható a betegség, mint a kenettel, így már a kockázat alapján lehet szűrni. A tesztet a harmincéves és annál idősebb nőknek ajánlják, és háromévente biztonságosan megismételhető.

Az óvszer hozzájárul e nemi úton terjedő vírus továbbterjedésének csökkentéséhez. A vírusos eredetű méhnyakrák kialakulásának megakadályozását célzó védőoltások már forgalomban vannak.