Új teszttel gyorsabban diagnosztizálható a szívroham

A troponin I egy olyan fehérje, amely akkor szabadul fel a véráramba, amikor a szívizom valamilyen okból, például szívroham következtében károsodott. Minél nagyobb mértékben károsodik a szív, annál több troponin található a vérben. A jelenlegi vizsgálatok a troponin T-t vagy a troponin I-t mérik. A Journal of the American Medical Association legutolsó számában megjelent tanulmány során a troponin I teszt egyik rendkívül érzékeny típusát vizsgálták, amely rövidebb idő alatt pontosabb eredményekkel szolgálhat.

A Hamburgi Egyetem szívközpontjának kutatói Dr. Till Keller vezetésével 1818, a szívroham tüneteit mutató beteg esetében hasonlította össze az új, rendkívül érzékeny troponin I tesztet a jelenleg használatos vizsgálattal és a szívroham más vérmarkereivel. A páciensek közül 413-ban alakult ki szívroham. A troponin tesztek jobban előre jelezték a szívrohamot, mint a diagnózishoz használt egyéb biomarkerek. Az új teszt érzékenyebb, mint a jelenlegi vizsgálat, ami azt jelenti, hogy ha a teszt eredménye negatív, a személy nem fog szívrohamot szenvedni.

A jelenlegi troponin teszt problémája az, hogy a következő 12-16 órában még kétszer meg kell ismételni a pontos eredmények érdekében. Az új vizsgálat már három óra múlva pontos eredménnyel szolgál.

Dr. Sandra Chaparro, a Miami Egyetemi Kórház kardiológusa elmondta, hogy az új tesztnek köszönhetően ha egy beteg a mellkasi fájdalom jelentkezését követő három órán belül eljut a sürgősségire, fel lehet állítani a szívroham diagnózisát. Sokan érkeznek a sürgősségire mellkasi fájdalommal. Ilyenkor az orvosok általában EKG-vizsgálatot végeznek. Chaparro szerint azonban a szívroham alatt nem minden EKG eredmény rendellenes, és a vérvizsgálatnak éppen ilyen esetekben lehet nagy hasznát venni.