Új szer a cukorbetegség kezelésében

A cukorbetegek 90 százalékát a 2-es típusú betegségben szenvedők teszik ki. Ez a típus főként elhízáshoz társul, és a kialakulás során fokozatosan lecsökken a szervezet cukorterhelésre adott inzulinválasza. A TAK-875 fantázianévre hallgató szert az inzulinkiválasztás fokozására tervezték, mely a cukorbevitelt követné, ily módon nem idézné elő a ma alkalmazott gyógyszerek nem kívánt szövődményét, a túl alacsony vércukorszintet (hipoglikémia), mely egy potenciális életveszélyes állapot.

Dr. Charles Burant és munkatársai 426, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegen próbálták ki az új szer hatását. A betegek nem voltak képesek normalizálni cukorszintjüket megfelelő diéta, testmozgás, vagy az első vonalban alkalmazott metformin nevű szer segítségével sem. Véletlenszerűen kiválasztott, TAK-875-öt kapó 303 páciens mellett 61-en placebo kezelésben is részesültek, illetve kipróbálták a glimepirid nevű szert is. A Lancet legutóbbi számában közölt tanulmány szerint 12 alatt a TAK-875 jelentős mértékben csökkenteni tudta a vércukorszintet. Hasonló mértékű hatást mutatott a glimepirid is.

Mindazonáltal, hipoglikémiás epizód alacsonyabb arányban fordult elő TAK-875 (2 százalék), mint glimepirid mellett (19 százalék). A placebós esetek szintén 2 százalékban mutattak hipoglikémiát. Egyéb mellékhatások a TAK-875 esetén 49 százalékban, placebo esetén 48 százalékban, míg glimepirid mellett 61 százalékban léptek fel. Az eredmények mindenképp bizakodásra adnak okot a TAK-875-tel kapcsolatban.