Új remény a vérrákos betegeknek

A New England Journal of Medicine decemberi számában egy újfajta megközelítést mutatnak be: a jelenleg kísérletes fázisban lévő módszer donor köldökzsinórból kivont vért alkalmaz, melynek tulajdonságai igen hasonlóak a csontvelőhöz. A laboratóriumi körülmények között felszaporított donorvér bejuttatása biztonságosabb, és gyorsabb, mint a hagyományos csontvelő-átültetés, ráadásul a hatásfok is magasabb. Dr. Marcos de Lima professzor szerint minden egyes betegnél erős gyógyulási reakciókat lehetett tapasztalni, ugyanakkor a mellékhatások kevésbé voltak kifejezettek, mint a hagyományos módszer esetén.

A vizsgálat során a kutatók a kivont vért felszaporítva a készítményt 31 betegbe transzplantálták, akik valamilyen vérképző-rendszeri daganatban, leukémiában, limfómában, vagy mielómában szenvedtek. Az eredményeket 80 beteghez hasonlították, akiknél hagyományos módon alkalmaztak köldökzsinórból származó vért. Az első csoportban a beültetett készítmény gyorsabban támogatta meg a vérképzést, náluk kisebb volt a beavatkozást követő halálozási arány is.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 100 ezer esetben diagnosztizálnak vérképzési daganatot, mely a csontvelőt, vagy a nyirokcsomókat érinti, és évente 50 ezer halálesetet regisztrálnak. Sok esetben csak az őssejt-terápia vezet eredményre, melyet csontvelőből, perifériás vérből, vagy köldökzsinórból lehet kivonni. A beültetésre azért van szükség, mert a kezelés során alkalmazott kemoterápia és besugárzás elpusztítja a normál vérképzést is. Azonban csupán a transzplantációra szorulók 25 százalékában képesek genetikailag hasonló donort találni, ezt a problémát hivatott megoldani a donor köldökzsinórvér, mivel az innen nyert sejteket könnyebb megfeleltetni a befogadó állományának.