Új prosztatarák kezelést sürgetnek

A Klinikai Onkológusok Amerikai Társasága (ASCO) és az Amerikai Urológiai Társaság (AUA) azt javasolja, hogy szedjenek egy napi adag finaszteridet, egy 5-alfa-reduktáz gátló gyógyszert, melyet nem rákos állapotok, például férfi típusú kopaszodás és prosztata-megnagyobbodás, azaz jóindulatú prosztata hiperplázia kezelésére is használják.

Az 5-alfa-reduktáz gátló a dihidrotesztoszteron (DHT) férfihormon szintjét csökkenti, a hajhullás fő okozóját férfiakban, amely a prosztatarák kifejlődésében is szerepet játszik. A két orvosi társaság 15 klinikai kísérlet eredményeit mutatta be, melyek azt mutatják, hogy a finaszteridet rendszeresen szedő férfiakban 25 százalékkal csökkent a prosztatarák kockázata.#img1#

A prosztatarák a leggyakoribb nem bőr eredetű rák a férfiak körében, és a második legtöbb halálos áldozatot követelő ráktípus férfiaknál, amely évente mintegy 254000 férfi halálát okozza világszerte.

„Bár az Egyesült Államokban minden hatodik férfiban mutatják ki a prosztatarákot, nem javasoljuk, hogy minden férfi szedjen 5-alfa-reduktáz gátlót” – nyilatkozta Barnett Kramer, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet betegségmegelőzési osztályának igazgatója, az irányelveket kiadó bizottság elnökhelyettese. „Azt tanácsoljuk viszont a férfiaknak, hogy beszéljenek orvosukkal, hogy eldönthessék, előnyükre válik-e a gyógyszer szedése a prosztatarák kockázatának csökkentése szempontjából.”

A finaszterid és más 5-alfa-reduktáz gátlók mellékhatásokkal, többek között impotenciával és a nemi vágy csökkenésével járhatnak.