Új műtéti beavatkozás a daganatos gyógyításban Nyíregyházán

Az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth Lajos Barna sebész elmondta: az eljárás lényege, hogy a hasüregben lévő áttétes daganatos részeket eltávolítják, majd a műtét végén, amikor a beteg még altatásban van, magas hőmérsékletű, nagy koncentrációjú kemoterápiás oldatot keringtetnek a páciens hasában. Az oldattal a szabad szemmel nem észlelhető daganatos sejteket pusztítják el.

Bogdán Rajcs Sándor, a nyíregyházi kórház sebészeti osztályának vezetője a Magyarországon elsőként alkalmazott eljárással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ”a reménytelenségben a reményt hozza vissza” a hipertermiás kemoterápiával összekapcsolt citoreduktív műtét. A tapasztalatok azt igazolják, hogy az operáció eredményesen alkalmazható a súlyos állapotban lévő áttétes daganatos betegeknél, jelentősen javítja a túlélés esélyeit és a betegek életminőségét.

Tóth Lajos Barna, aki Milánóban sajátította el a világ sok országában már alkalmazott eljárást, közölte: a nyíregyházi kórházban tavasszal végezték az első ilyen beavatkozást és eddig 13 áttétes daganatos beteget műtöttek meg és kezeltek ezzel az eljárással. Az 5-8 órás műtét után egy órán át keringtettek nagy koncentrátumú, 42,5 Celsius-fokos szert a páciensek hasüregében.

Eddig egy nagyon súlyos állapotban lévő beteget veszítettek el, a többiek állapota kielégítő, többen visszatérhettek a munkahelyükre is.

A 45 éves sebész kiemelte: a világon az 1990-es évek eleje óta alkalmazzák az eljárást, amelyet egy amerikai munkacsoport vezetett be. Ugyan nagyon költséges, milliós nagyságrendű ráfordítást igényel, de a gyógyulási esély szempontjából felbecsülhetetlen értékű. Emellett a betegek elkerülhetik a további, szintén drága kemoterápiás kezeléseket, illetve a külföldi orvosi beavatkozások költségeit is.

Megjegyezte, hogy a világ több országában már gyógyító centrumokat létesítettek a beavatkozás alkalmazására, és erre lenne szükség Magyarországon is. Hozzátette: kész tudásának átadására ahhoz, hogy meghonosodjon a módszer, amellyel sok-sok emberen lehetne segíteni.

Adorján Gusztáv, a kórház ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a gyógyintézet korábban is élen járt új betegellátási eljárások alkalmazásában. Emlékeztetett arra, hogy Nyíregyházán végeztek először hazánkban nyílt szívműtétet, a prosztata daganatos betegségeinek húgycsövön keresztüli operációját, a négy végtagos bénulások rehabilitációs speciális műtétjét, a hasnyálmirigy daganatos beavatkozásokat, illetve végbél-körüli és nagykiterjedésű nőgyógyászati onkológiai műtéteket is.