Új módszer a petefészekrák ellen

A bécsi egyetem kutatói hétfőn közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy az AD5-10 antitest segít meggyengíteni a daganatsejtek ellenállását a szervezet immunrendszerében. Az antitest csökkenti a daganatsejtek rezisztenciáját az ún. Tumour Necrosis Factor Related Apoptosis Inducing Ligand (TRAIL) természetes ellenálló mechanizmussal szemben. Néhány daganatsejt azonban nem reagál az öngyilkossági jelzésre, ezért a petefészekrák a női nemi szerveket érintő egyik leghalálosabb rákbetegség. Az Amerikai Rák Társaság becslései szerint 2009-ben körülbelül 21 550 új petefészekrákos esetet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban.

Az osztrák kutatócsoport munkája a kezelés továbbfejlesztésének reményével kecsegtet.

„A sejtkultúrákban és az állatmintákban egyaránt ki tudtuk mutatni, hogy a TRAIL rezisztens petefészekrák daganatsejtek újra érzékennyé válnak a TRAIL-lel szemben, amennyiben a TRAIL és az AD5-10 egyszerre van jelen” – nyilatkozta Michael Krainer, az egyetem orvostudományi karán végzett kutatás vezetője. Az osztrák kutatók szerint az AD5-10 antitest a daganatsejt más részeihez csatlakozik, mint a TRAIL fehérje, ami megmagyarázza hatékonyságát. Más kísérletekből pedig az derült ki, hogy az AD5-10 antitest számos, kemoterápiában alkalmazott gyógyszer hatékonyságát növelte.

„A sejtkultúrákban kimutattuk, hogy az AD5-10 és a karboplatin (gyakori kemoterápiás hatóanyag) kombinált hatása nagyobb, mint hatásaik összege, amikor külön-külön alkalmazták őket. Ráadásul az állatkísérletek azt mutatták, hogy az AD5-10 megszünteti a karboplatinnal szembeni ellenállást” – számolt be Krainer.

A kutatók azt is hozzátették, hogy az antitest csak abban az esetben reagált így, amikor NK-limfociták (természetes „ölő sejtek”) is jelen voltak ugyanabban az időben a daganatban.