Új méhnyakrák-teszt: ritkább, de hatékonyabb

„Már több, mint 50 éve használjuk a Pap-tesztet, már épp itt az ideje, hogy egy jobb módszerre cseréljük” – mondta Eduardo Franco, a McGill rák-epidemiológiai részlegének igazgatója, aki a vezette a tanulmányt.

Franco kijelentette, hogy a humán papilloma vírustól (HPV) való félelem miatt sok helytelen kiértékelés történt, ami ijedtséget keltett és további tesztekre volt szükség. Az új vizsgálat során egy kicsivel több álpozitívat találtak, 6 százalékot a Pap-kenetnél megszokott 3 százalék helyett.

A HPV egy gyakori, szexuális úton terjedő betegség. A fertőzések gyakoriak fiatal nőknél és általában maguktól elmúlnak. A HPV teszt a magas kockázatú vírusokat keresi, amelyek méhnyakrákot okozhatnak, ha hosszasan fennáll a fertőzés. A Pap-vizsgálathoz hasonlóan itt is méhnyakkenetre van szükség.

Mivel a Pap-teszt során az esetek 50 százalékát nem veszik észre, az orvosok gyakran alkalmazzák, hogy a lehető legkorábban, még a jól kezelhető stádiumban észre vegyék a lassan kifejlődő rákot.

A HPV teszt már 2000 óta elérhető az Egyesült Államokban. Először azokban az esetekben alkalmazták, amikor a Pap-teszt eredménye nem volt egyértelmű. Most minden 30 feletti nőnél használják a HPV tesztet a Pap mellett és ha mindkettő negatív, akkor három évig nem kell újra ellenőrzésre menniük.

Mostanában azt vizsgálják a tudósok, hogy elégséges-e magában használni a HPV tesztet és mennyire lehet a vizsgálatok közötti időszakot meghosszabbítani. Debbie Saslow, az Amerikai Ráktudmányi Társaság emlő- és nőgyógyászati rákokért felelős bizottságának vezetője azt mondja, számos tanulmány bizonyította már, hogy a HPV a Pap helyére léphet.