Új lehetőség a 2-es típusú cukorbetegnek

A most Magyarországon is bemutatkozó, teljesen új hatásmechanizmusú terápiás megoldás azonban nem csak ezen gondon segít, de az eddigi eredmények szerint hosszabb távú reményt is kínál. A cukorbetegség olyan progresszív – azaz a betegség során érintett állapota folyamatosan romlik -, krónikus megbetegedés, aminek járványszerű növekedési üteme ijesztő méreteket ölt. Bár az ezredfordulón még csak mintegy 171 millió ember szenvedett ebben a kórban, 2007-re a diabétesz már körülbelül 246 millió embert sújt világszerte, vagyis a világ felnőtt népességének 6 százalékát1,2. A becslések szerint 2025-re 380 millió embert, vagyis a felnőtt népesség 7,3%-át érinti majd ez a betegség világszerte, de számos vizsgálatból tudjuk, hogy minden felismert cukorbetegre jut egy fel nem ismert eset is.

A betegségnek két fő típusa létezik. Az ún. 1-es típusú cukorbetegség az az állapot, amelyet az inzulint termelő béta-sejtek elpusztulásának következménye, így az inzulintermelés ilyenkor megszűnik. A 2-es típusú cukorbetegség olyan állapot, ahol a szervezet nem termel elegendő inzulint és a szervezet által termelt inzulin sem működik olyan jól, ahogyan kellene. A szervezet ezenkívül túl sok cukrot is termelhet. Amikor ez bekövetkezik, a cukor (glukóz) felhalmozódik a vérben. Ez súlyos egészségügyi problémákat okozhat, például szívbetegséget, vesebetegséget, vakságot, illetve amputációra szoruló végtagelhalást.

A 2-es típusú diabétesz világméretű elterjedése és a betegség szövődményeinek a megelőzése vezette kutatókat a 2-es típusú cukorbetegek kezelésére alkalmas új terápiás lehetőségek kifejlesztésére. Ennek eredménye lett egy új hatóanyag, amely a vércukorcsökkentő szerek új csoportját képviseli.

A most bevezetett új gyógyszer a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjének csökkentésére szolgáló, szájon át szedhető gyógyszerek közé, az úgynevezett DPP-4 gátlók (dipeptidil-peptidáz-4 inhibitorok) csoportjába tartozik. A

hasnyálmirigyre hatva fejti ki a hatását, ahol hatására így több inzulin és kevesebb vércukornövelő hatású hormon (glukagon) termelődik. Ez segít a vércukorszint szabályozásában. A 2-es típusú cukorbetegséget „nem inzulinfüggő diabétesz mellitusz” néven is szokták említeni. A gyógyszer elősegíti a saját inzulinszint étkezés utáni emelkedését és csökkenti a szervezet által termelt cukor mennyiségét. A kezelés várhatóan nem okoz alacsony vércukorszintet, mivel alacsony vércukorszint esetén nem hat. (A szulfonilureák csoportjába tartozó gyógyszer együttes alkalmazása esetén azonban alacsony vércukorszint un. hipoglikémia léphet fel.) Az új készítményt a cukorbetegség kezelésére már egyébként is szedett, vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel együtt „kiegészítő gyógyszerként” kell alkalmazni, az előírt diéta és mozgás betartása mellett.

Mivel a felfedezés óriási jelentőségű, és a hatásmechanizmus is teljesen új, a széles körben történő gyors megismertetés Magyarországon is kiemelt fontossággal bír. Ezért az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai gyógyszergyár, az EGIS Gyógyszergyár NYRT, az MSD-vel, a világ egyik legnagyobb innovatív gyógyszergyártójával összefogott Magyarországon. Az együttműködés célja, hogy a 2-es típusú diabétesz kezelésének legújabb, rendkívül korszerű terápiáját mihamarabb a lehető legszélesebb körben megismertessék a szakmával, amin keresztül a betegek is a lehető legrövidebb időn belül részesülhetnek az új hatásmóddal rendelkező kezelésben. A megfelelő életmód, az esetleges szív-érrendszeri betegségek megelőzése és korai intenzív kezelése, valamint a vércukorszint fenntartása hosszútávon a normál szint közelében, amennyire lehetséges, hatékonyan szolgálhatják a diabéteszes szövődmények megelőzését.