Új kezelést hagytak jóvá az előrehaladott prosztatarák ellen

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) közölte, a Provenge kezelést előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiak számára fejlesztették ki, akiknek betegsége más testrészekre is átterjedt, és rezisztens a szabványos hormonkezelésre.

„A Provenge a kezelés újabb lehetőségét biztosítja az előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiaknak, akik számára nincs más hatékony terápia” – nyilatkozta Karen Midthun, az FDA Biológiai Értékelő- és Kutatóközpontjának igazgatója.

A seattle-i Dendreon Corporation által kifejlesztett kezelés során ún. leukoferezis eljárás segítségével kivonják az immunsejteket a beteg véréből. A beteg rák elleni reakciójának ösztönzésére az immunsejteket egy a prosztata daganatok többségében előforduló fehérjének teszik ki, mielőtt intravénásan visszajuttatják a páciens szervezetébe. Az eljárás a beteg immunrendszerét serkenti arra, hogy hatékonyabban reagáljon a rákra.

A Provenge hatékonyságát 512 metasztatikus prosztatarákban szenvedő beteg részvételével vizsgálták egy randomizált, kettős vak kísérlet keretében, melynek eredménye azt mutatta, hogy a teljes túlélés 4,1 hónappal nőtt.

A prosztatarák férfiak körében a bőrrák után a második leggyakoribb ráktípus az Egyesült Államokban. Általában idősebb férfiakban alakul ki. Az amerikai Országos Rákközpont adatai szerint 2009-ben körülbelül 192 ezer új prosztatarákos esetet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban, és 27 ezer férfi halt meg a betegség következtében.