Új kezelés az érszűkületre

A szakemberek arra próbálnak bizonyítékot találni, hogy a gyógyszeres kezelés és a fizikai terhelés együttes alkalmazásával gyorsabb javulást érnek el a betegeknél, mintha a kettő közül csak egyiket vetnék be. A tudósok szerint ugyanis, a gyógyszer és a futópad együttes használata növelheti a beteg saját őssejtjeinek termelődését, és ezáltal új vérerek kialakulását a vádli izmaiban.

Az érszűkületben szenvedők száma nagyjából nyolcmillióra tehető az Egyesült Államokban. A betegség lényege, hogy rögök keletkeznek az artériákban, melyek lelassítják vagy teljesen leállítják a véráramlást a lábak irányába. Mindez erős fájdalommal és járásbeli nehézségekkel jár együtt, és egyelőre nincs igazán hatékony terápia, mellyel visszanyerhető lenne az illető korábbi mozgékonysága. Mary McDermott, a Northwestern Egyetem orvosprofesszora szerint nagy jelentősége lenne annak, ha valamilyen hatékony kezelést fedeznének fel a perifériás érbetegséggel küzdők számára, akik már egy rövidebb sétára sem igen mernek vállalkozni erős fájdalmaik miatt.

A kísérlet során a szakemberek a 240 részvevőt négy csoportra fogják osztani: egy részüket gyógyszerrel kezelik és mellette fizikai erőnlétüket is fejlesztik, másik részüket a gyógyszer mellett hetente egészségügyi oktatásban részesítik, a harmadik csoport a testedzés mellett placebót kap, végül a negyedik csoport a placebo mellett egészségügyi felvilágosításban részesül. A résztvevőket hat héten keresztül tartják megfigyelés alatt, és ezután fogják a szakemberek levonni a végső tanulságokat. A gyógyszeres kezelésben részesülők olyan injekciót fognak kapni, amely megnöveli a progenitor nevezetű vérben keringő őssejtek szintjét, melyek segítségével a szakemberek új vérereket próbálnak majd létrehozni a beteg lábban.