„Mindeddig az ún. rossz koleszterin, az LDL koleszterin állt a stroke veszély csökkentésének középpontjában, ám eredményeink szerint más típusú koleszterinek szorosabb összefüggést mutatnak bizonyos stroke fajtákkal” – állítja Dr. Bruce Ovbiagele, a Los Angelesi Kalifornia Egyetem Egészségügyi Központjának kutatója, egyben az Amerikai Neurológus Társaság tagja.
A kutatók 1409 olyan beteg adatait elemezték, akik stroke-kal, vagy mini-stroke-kal kerültek kórházba az elmúlt négy évben. Közülük 247 betegnek a nagyerek érelmeszesedése okozta az agyérkatasztrófát. Esetükben az agy vérátáramlásának elzáródása miatt kialakuló oxigénhiány károsította az idegszöveteket, ezt hívják ischémiás stroke-nak. Az ilyen típusú stroke szempontjából nagyobb veszélyben vannak azok, akiknek a vérében emelkedett a triglicerid és a nem-HDL koleszterin. A magas trigliceridszint 2,7-szeresére, a nem-HDL koleszterin emelkedett szintje 2,4-szeresére növeli az ischémiás stroke kockázatát. A nem-HDl típusú koleszterin se a jó, se a rossz koleszterinek csoportjába nem tartozik, de a rutin laborvizsgálatok során szerencsére mérik a szintjét. Dr. Ovbiagele szerint érdemes mostantól erre a koleszterinféleségre is jobban odafigyelni kockázatbecsléskor. A vizsgálat meglepő eredménye, hogy a rossz koleszterin egyáltalán nem növelte az ilyen jellegű agyérkatasztrófa veszélyét, ám a kutatók szerint annak folyamatos ellenőrzése mégis fontos, hiszen más típusú stroke-ok és a szívinfarktus szempontjából még mindig kiemelt jelentősége van.