Új, innovatív robotterápiás eszközökkel gyógyulhatnak a kis betegek a Bethesdában

A Bethesda Gyermekkórházban minden évben több száz súlyos agy-, koponya-, gerincvelő-, traumás-, illetve égési sérült, valamint neurológiai betegségben szenvedő gyermek rehabilitációja zajlik. Az ő minél hatékonyabb, gyorsabb gyógyulásukat segítik a most beszerzett, fejlett technológián alapuló, speciális eszközök, amiket kedden mutattak be ünnepélyes átadó keretében.

 

A technika fejlődésével a rehabilitációs ellátásban is egyre nagyobb teret kapnak a robotikus és robot által támogatott terápiás rendszerek. Noha ezek nem képesek arra, hogy helyettesítsék a korábban alkalmazott komplex terápiákat, de arra mindenképpen alkalmasak, hogy kiegészítsék azokat, sőt, megfelelően alkalmazva, növelhetik is az elért hatékonyságot.

A rehabilitációban használatos robotokat két nagy csoportra osztjuk: funkciót fejlesztő terápiás eszközökre és önellátást segítő eszközökre, illetve a robot önálló mozgását biztosító motorja alapján is tovább kategorizálhatók: valódi robotok és nem valódi robotok (komputerizált interaktív eszközök) szerint. A valódi robotok azok, amelyek motorral vannak felszerelve, így képesek önállóan – anélkül, hogy a páciens saját izomerejét használná – mozgatni az egyes testrészeket. Ezzel szemben a nem valódi robotoknál nincs motor, így az érintettnek a saját erejét kell használnia az eszköz működtetéséhez. Ugyanakkor ezek is modern technológiai eszközök, mivel számos fejlett funkcióval rendelkeznek, így például dinamikus testtömeg-támogatással, mozgásérzékelő szenzorokkal, vagy akár virtuális és kiterjesztett valóság technológiákkal.

Fontos ugyanakkor, hogy egyetlen robotterápiás eszköz sem csodaszer, a robot támogatta terápia önmagában nem hatékonyabb, mint a hagyományos gyógytorna, akkor tud plusz hozadéka lenni, ha kombinációban, kiegészítve használják más terápiákkal együtt. Megfelelően alkalmazva azonban felerősítheti a gyógytorna és a hagyományos terápiák hatékonyságát azzal, hogy nagyobb ismétlésszámban, akár az adott végtag terhelését megszüntetve, vagy azt teljesen passzívan hagyva, testet és végtagokat megtámasztva mozgat, vagy épp ellenállást biztosítva, aktívan kivitelezteti a gyermekkel az adott mozgást. Ráadásul mivel valós idejű visszajelzést is ad játékos formában (pl. a kéz tornáztatásával almákat lehet elkapni a képernyőn), még motiváltabbá teszi a gyermekeket a terápiában való részvételre, a monotóniatűrésük határa kitolódik.

A robotterápiák előnye tehát a nagyobb mozgási pontosság, az objektív mérési lehetőség, a magas ismétlés szám, illetve, hogy alkalmazásuk során a lehető legkisebb fizikai igénybevétel szükséges a gyermekek részéről. Ezen új eszközök használatának köszönhetően a terápia célorientáltabbá, hatékonyabbá, személyre szabottabbá és nem utolsó sorban a gyermekek számára élvezhetőbbé válik.

Az már korábban is ismert volt, hogy a fejlett technológián alapuló eszközök a különböző gyógyító terápiák során rengeteg előnnyel bírnak. Ha egy megfelelően megtervezett, egyénre szabott terápiás kezelés részét képezik, hatékony szerepet játszhatnak a motoros funkciók javításában, az izomerő- és mozgástartomány-növelésben, de akár a koordináció fejlesztésében is. Ezért is különösen nagy öröm számunkra, hogy mostantól ezen speciális, innovatív technológiákon alapuló eszközökkel is segíthetjük a Bethesda Gyermekkórház kis betegeinek gyógyulását. Hisz a cél örök, az elérhető és a lehető legmagasabb életminőség biztosítása a hozzánk forduló, mozgásukban és/vagy egyéb képességeikben korlátozott gyermekeknek és családjaiknak” – nyilatkozta az eszközbemutatóval egybekötött sajtóeseményen dr. Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Bár a Bethesda Gyermekkórházban eddig is különösen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a gyermekkorban végzett rehabilitációt minden esetben, minél játékosabb formában végezzék, egyre nagyobb kihívást jelentett, hogy az elektronikus eszközök képernyői előtt felnövekvő generáció figyelmét és érdeklődését lekössék. Mostantól az interaktív, komputerizált eszközök használatával – a remények szerint – ez a nehézség is orvosolhatóvá válik.