Új gént azonosítottak az emlőrákkal kapcsolatban

A Cancer Research UK és Brit Columbia Rákközpont a ZNF703 nevű gént írták le, mely öt év óta az első felfedezett onkogén. A statisztikák szerint a gén minden 12. emlőrákban mutat fokozott aktivitást, ami Nagy-Britanniában mintegy 4 ezer esetet jelent évente. A felfedezés újabb típusú gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet.

Az onkogének az egészséges sejtek osztódását szabályozzák, azonban a túlzott aktivitás felfüggeszti a normális kontroll mechanizmusokat, és a sejteket folyamatos osztódásra sarkallja. A Her2 egy régóta ismert onkogén, az ellene fejlesztett gyógyszert a Herceptint az ilyenfajta emlőrákban alkalmazzák.

Az EMBO Molecular Medicine oldalain publikált tanulmány 1172 emlőtumor-mintára fókuszált, ezekben sikerült azonosítani a kérdéses új ZNF703 gén túlzott aktivitást mutató formáját, mely a 8-as kromoszómán foglal helyet. Két tanulmányozott beteg esetén a túlaktivált ZNF703-at kapcsolatba lehetett hozni a daganat kialakulásával.

A vizsgálatot vezető Carlos Caldas professzor (Cambridge-i Kutatóintézet) reményei szerint az újonnan azonosított gén terápiás célpont is lehet.