Új generációs szájon át szedhető véralvadásgátló gyógyszer

A pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb tartós szívritmuszavar, amely minden negyedik 40 év feletti felnőttnél kialakul élete során. A betegség következtében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki vérrögök, amelyek ötszörösére növelik a stroke kockázatát, ezért ezek a betegek élethosszig tartó véralvadásgátló kezelésre szorulnak.

Az erre a célra évtizedek óta alkalmazott gyógyszerek mellett megjelent az ún. direkt orális antikoaguláns (véralvadásgátló) készítmények új generációja, amely specifikusan a vérrögképződésért felelős folyamat egy-egy központi enzimjét gátolja. A most nyilvánosságra hozott RELY-ABLE vizsgálat keretében alkalmazott készítmény a korábbi kezeléssel szemben hatékony, kiszámítható és egyenletes véralvadást biztosít. A gyógyszer-gyógyszer és az étel-gyógyszer kölcsönhatások valószínűsége alacsony, valamint nem szükségesek a rutinszerű, gyakran dózismódosításokkal járó laboratóriumi ellenőrzések.

Az új szájon át szedhető véralvadásgátlók között ez az egyetlen készítmény, amely kapcsán ilyen jellegű hosszú távú adatok rendelkezésre állnak. Ezek meggyőző eredmények, mind az orvos, mind pedig a beteg számára egy olyan élethosszig tartó kezelést igénylő krónikus betegséget illetően, mint a pitvarfibrilláció, amely a stroke kialakulásában kulcsfontosságú kóroki szerepet játszik.

Az egyedülálló szájon át szedhető véralvadásgátló hatékonysági-biztonsági profilját az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMA) és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által végzett biztonságossági értékelések is alátámasztják. Forgalomba hozatalát jelenleg több mint 100 országban engedélyezték világszerte a stroke és a szisztémás embolizáció megelőzésére nem billentyű eredetű (nonvalvuláris) pitvarfibrillációban, valamint vénás tromboembólia megelőzésére csípő- vagy térdprotézis beültetést követően.