Új emlőrák szűrési módszer

Az MCG annak a 20 központnak egyike Georgia államban, ahol a Z-Tech  nevű vállalat által kifejlesztett új technológiát vizsgálják: a hagyományos mammográfiát hasonlítják össze az impedancia szűréssel, egy olyan módszerrel, amelynek alapja, hogy az elektromos áram máshogy halad keresztül a rákos szöveten, mint a normál szöveteken.

A vizsgálat ezen fázisában 40-50 éves nők vesznek részt. Az idősebb nők kevésbé sűrű emlőszövettel rendelkeznek, így a rákot is könnyebb megtalálni, közölte Dr. James Craft, az MCG radiológusa és a vizsgálat fő kutatója. A vizsgálatban mammográfiát is végeznek, amely ezen populációban pontosabb eredményeket ad, így ebben a fázisban az új technológia keményebb ellenfele lesz. A kutatás első fázisa 2005-ben kezdődött és bármely életkorú nő részt vehetett benne.

„A normál emlőszövet nagyon sűrű, kiváltképp a fiatalabb nők esetében, és elrejtheti a daganatokat.”- közölte Dr. Craft. „Egy ideje már tudjuk, hogy a víz szabadabban áramlik keresztül a rákos sejteken, és azt is tudjuk, hogy az elektromos áram is könnyebben halad át a rákos és tumoros szöveteken.”

A Z-Tech szűrési módszer lényege, hogy elektródák csoportját virág alakban helyeznek fel mindkét emlőre és kis mennyiségű, fájdalmat nem okozó elektromosságot vezetnek abba. A hagyományos mammográfiához képest ez a módszer nem nyomja össze a melleket, és nem jár sugárzással.

„Ez olyan, mintha EKG felvétel készítenénk az emlőkről.”- magyarázta Dr. Craft.

Egy számítógép azonnal számol és összegez az emlőszövet elektromos tulajdonságai alapján. A hagyományos mammográfia elkészültére várni kell, a számítógép ellenben azonnal megállapítja, hogy rákra nézve pozitív vagy negatív-e az eredmény.

Ugyanakkor, kutatási okokból, sem Dr. Craft, sem a beteg nem tudhatja meg az eredményeket. A betegeknek 90 napon belül mammográfiás szűrésen is részt kell venniük, amit Dr. Craft értékel ki. A Z-Tech hasonlítja össze ezeket az eredményeket az elektromos vizsgálattal.

Az új teszt – a HEDA (Homológ Elektromos Differenciál Analízis) – remélhetőleg a mammográfia alternatívájaként szolgálhat. Noha Dr. Craft szerint ez a teszt több rák felfedezésében segíthet, nem fogja helyettesíteni a hagyományos mammográfiát.

„Ez a módszer nem jár sugárzással, hordozható és nem jár avval a fájdalommal, ami a mammográfiánál fellép az emlők összenyomásakor.”- közölte. „Kiegészítő tesztnek alkalmas lehet. Nem hiszem, hogy helyettesítené a mammográfiát, de megnövelheti annak esélyét, hogy emlőrákot találjunk.”

A Z-Tech vizsgálat második fázisában 40-50 éves nők vesznek részt, akik rutin mammográfiás szűrésen vesznek részt, illetve akiknek biopsziára váró gyanús csomó van mellükben.