Új eljárás a pitvarfibrilláció kezelésére

Az egyelőre csupán néhány amerikai kórházban elérhető ”hibrid” beavatkozás a minimálisan invazív sebészeti technikákat ötvözi a katéterablációval, mely technika során a szív belső felszínén roncsolják a pitvarfibrillációért felelős nem megfelelően működő területeket. A kettős megközelítésnek köszönhetően az orvosok egyszerre férhetnek hozzá a szív belső és külső részéhez, így tökéletesebben blokkolhatják a pitvarfibrillációt okozó hibás elektromos jeleket.

A pitvarfibrilláció több mint 2 millió amerikait érint, és ez a szám a népesség elöregedésével tovább emelkedik. Bár önmagában nem halálos, a rendellenességben szenvedő betegek a stroke és a pangásos szívelégtelenség megnövekedett kockázatának vannak kitéve. Ráadásul sokan, különösen azok, akik érzik a fibrillációt, légszomjat, mellkasi fájdalmat, kimerültséget és szorongást is tapasztalhatnak.

A pitvarfibrilláció gyakorisága ellenére nem kezelhető könnyen. A normális szívritmus fenntartását célzó gyógyszerek egy idő után gyakran elveszítik hatékonyságukat. Amikor a gyógyszerek nem válnak be, az orvosok általában katéterablációt javasolnak. Az eljárás után a betegek körülbelül 70 százaléka tünetmentes marad egy évvel a beavatkozás után. A gyógyszeres kezelésnél magasabb sikerarány ellenére azonban a katéterabláció sem mindig válik be. A szív rendkívüli szerv, olyan szívós, hogy képes újra kapcsolatot létesíteni az elroncsolt területeken keresztül.

A nehezen kezelhető betegek számára az orvosok a Cox-Maze sebészeti eljárást javasolják. Magas a sikeraránya, de önmagában ez sem minden esetben szünteti meg a pitvarfibrillációt.

Az új hibrid eljárás a két beavatkozást ötvözi. A kulcs az, hogy belülről és kívülről egyszerre blokkolják a szívritmuszavart okozó hibás elektromos jeleket. A műtéti részt a sebész végzi a beteg két hónalján ejtett apró bemetszéseken keresztül kamera segítségével, majd miután kívülről elvégezte az ablációt, az elektrofiziológus elvégzi a katéteres eljárást, amellyel a szív belső felületén végzi az ablációt.

A hibrid eljárást jelenleg makacs pitvarfibrillációban szenvedő betegeken és olyan pácienseken végzik, akik esetében a katéterabláció sikertelennek bizonyult.