Új, célzott kezelés a leukémiás őssejtek ellen

Az AML a fehérvérsejtek rákja, a hagyományos kemoterápiára általában rosszul reagál. A betegség kialakulásának molekuláris mechanizmusa még nem ismert, azonban korábbi kutatások azt sugallják, a leukémiás őssejtek okozzák a relapszust (a betegség visszatérését) és a kemoterápia sikertelenségét.

Richard Lock, az Ausztrál Gyermekonkológiai Intézet és az Új-Dél-Walesi Egyetem docense munkatársaival azt találta, hogy a CD123 molekula a normál sejtekkel ellentétben a leukémiás őssejtekben nagy mennyiségben termelődik, ez a sejtosztódást és túlélést szabályozó növekedési faktorok (citokinek) egyik fajtájának, az interleukin-3 receptorának része. A kutatók létrehoztak egy terápiás antitestet, amely a CD123-hoz kötődik, azt remélték, ez gátolja a leukémiás őssejtek túlélését.

A 7G3 antitesttel kezelt egerekbe ültetett emberi leukémiás őssejtekben a citokin rendszer gátlódott, továbbá az antitest megakadályozta az őssejtek csontvelőbe történő vándorlását és serkentette az immunválaszt ellenük. Az egerek túlélése jelentősen javult. A CD123 elleni antitest jelenleg I-es fázisú klinikai kipróbálás alatt áll AML-es betegeken és toxikus hatásokról nem számoltak be. Mivel a daganatos őssejtek számos más betegségben is előfordulnak, a módszer remélhetőleg széles körben alkalmazható lesz.