Ugyanúgy károsíthatja a szívet a vesebetegség, mint az infarktus

Már régóta ismert, hogy a krónikus vesebetegségek esetén nő az infarktus kockázata, de elsőként mutatták ki azt, hogy majdnem ugyanakkora az esélyük rá, mint azoknak, akik már előzőleg átestek szívrohamon. A kutatás során összehasonlították a szívinfarktus és a halálozás előfordulását 1,3 millió kanadai krónikus vesebeteg, cukorbeteg és infarktus-túlélő esetében.

A vesebeteg, cukorbeteg, vagy mindkét kórkép által érintett emberek kockázata elérte azt a szintet, amit a már egyszer infarktussal kezelt betegeké, jelenette a kutatás vezetője, Dr. Marcello Tonelli, az Albertai Egyetemről. Az eredmények a The Lancet című folyóiratban jelentek meg, és arra engednek következtetni, hogy a vesebetegséget a koronária szívbetegségek kockázati tényezőjeként lenne érdemes számon tartani. ”Kutatásunkból az derült ki, hogy a vesebetegek csaknem ugyanolyan hajlammal bírnak a szívinfarktusra, mint azok, akiknek már korábban volt ez a betegségük. A vesebetegek ráadásul gyakrabban is hunynak el a szívinfarktust követően, mint mások, ami kihangsúlyozza, mennyire fontos lenne gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással megelőzni esetükben a szívbetegségeket” – mondta el Tonelli. ”A vesebetegek halálozási rátája ugyanakkora, sőt, inkább magasabb lett, mint a cukorbetegeké, akik esetében már jól ismert a megelőző intézkedések értéke.”

George Bakris, a Chicagoi Egyetem kutatója óvatosságra intett a cikkhez írt kommentárjában. Habár a kutatást kiterjedt körben végezték el, nem számolt be a betegek gyógyszerhasználatáról, vagy más faktorokról, mint például a vérnyomás.