Tudta-e a vesebetegségről?

Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű, súlyuk egyenként kb. 150 gramm.

A méreganyagok kiválasztásán túl a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja szervezetünk zavartalan működését és vérnyomásunk egyenletességét.

Mivel a vesék méregtelenítő működésükhöz jelentős mennyiségű vért igényelnek, a szervezet mindenkor a keringő összvérmennyiség 1/5 részét biztosítja a két vese számára, ami kb. 1,0-1,2 liter/perces vérátáramlásnak felel meg.

A vesék hormonokat is termelnek: a renint, ami a vérnyomást szabályozza, illetve az eritropoetint, ami a csontvelőbe jutva fokozza a vörösvértestek termelését.

A vesebetegség és a szív-érrendszeri betegség kölcsönhatásban vannak: bármilyen kicsi vérnyomás-növekedés vesekárosodást okoz, a vesezavarok pedig a szív funkcióit érintik kedvezőtlenül. (Ezt bizonyítja, hogy a krónikus vesebetegek mintegy fele szív-érrendszeri betegségben hal meg.) Ezért ha valakinek szív-érrendszeri betegsége van, figyelnie kell a veseműködését, illetve ez fordítva is igaz. Továbbá a cukorbetegség is hozzájárul a vérnyomás-növekedéshez.

Rendszeres vér- és vizeletvizsgálattal ellenőrizhetjük a szív- és veseműködésünket

Néhány szabály betartása segít csökkenteni a vesebetegség kockázatát: a túl sós ételek és dohányzás mellőzése, a vércukorszintre és vérnyomásra való odafigyelés, friss ételek fogyasztása és gyakori mozgás.

A becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége, amely fázis már visszafordíthatatlan, és vesepótló kezelést igényel.

A művesekezelés a veseműködés részleges pótlásának egyik módja, amely a vért testen kívülre vezeti, így tisztítja meg a salakanyagoktól és a felhalmozódott folyadéktól. A hazai műveseellátás 90 százalékban külföldi tulajdonú magánszolgáltatók kezében van, ennek révén a legkorszerűbb, legbiztonságosabb berendezések állnak a betegek rendelkezésére.

Egy másik mód a vesetranszplantáció, mely hazánkban a már rutinműtétnek számít, évente 260-300-at végeznek el. A nemzetközi statisztikák szerint a vesebetegeknek mintegy ötöde transzplantálható, azaz műtétre alkalmas állapotban van.

A művesekezelésben részesülő betegek 58 százaléka 60 éven, 35 százaléka pedig 70 éven felüli.