Tüdőrákhoz vezethetnek a gyermekkori ártalmak

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

David Brown és Robert Anda, az Atlantában található Közegészségügyi és Megelőzési Központ kutatói munkatársaikkal azt vizsgálta, milyen hatással van az érzelmi, testi és szexuális bántalmazás, továbbá a családon belüli erőszak, a szülők válása, egy közeli családtag mentális betegsége, szerfüggősége vagy börtönbüntetése a gyermekekre.

“A gyermekkori traumák szoros összefüggésben állnak a tüdőrák emelkedett kockázatával és különösen az idő előtti halálozással” – mondta el Brown. “Bár a korán kezdett és erős dohányzás hozzájárul a kockázatnövekedéshez, valószínűleg más tényezők is szerepet játszanak.”

A kutatók 1995 és 1997 között összesen 17 337 embert kérdeztek ki az esetleges gyermekkori traumákról, majd 2005-ben a tüdőrák előfordulását vizsgálták körükben. Kiderült, hogy a hat vagy több alkalommal traumát elszenvedő embereknél háromszorosára nőtt a tüdőrák kockázata azokhoz képest, akik nem számoltak be traumáról. Előbbi csoport tagjai a rák jelentkezésekor átlagosan 13 évvel voltak fiatalabbak a többieknél és többet is dohányoztak.

A gyermekeknek gyakran óriási stresszt kell elszenvedniük, ezek ártalmas viselkedéshez, például dohányzáshoz vezethetnek, így fiatalabb korban alakul ki a tüdőrák. Ha csökkentjük a gyermekekre nehezedő terheket, közvetve csökkenthetjük a tüdőrák és más, a dohányzással összefüggő betegségek rizikóját.

A tanulmány a BMC Public Health folyóiratban olvasható.