Tüdőrákhoz vezethetnek a gyermekkori ártalmak

David Brown és Robert Anda, az Atlantában található Közegészségügyi és Megelőzési Központ kutatói munkatársaikkal azt vizsgálta, milyen hatással van az érzelmi, testi és szexuális bántalmazás, továbbá a családon belüli erőszak, a szülők válása, egy közeli családtag mentális betegsége, szerfüggősége vagy börtönbüntetése a gyermekekre.

„A gyermekkori traumák szoros összefüggésben állnak a tüdőrák emelkedett kockázatával és különösen az idő előtti halálozással” – mondta el Brown. „Bár a korán kezdett és erős dohányzás hozzájárul a kockázatnövekedéshez, valószínűleg más tényezők is szerepet játszanak.”

A kutatók 1995 és 1997 között összesen 17 337 embert kérdeztek ki az esetleges gyermekkori traumákról, majd 2005-ben a tüdőrák előfordulását vizsgálták körükben. Kiderült, hogy a hat vagy több alkalommal traumát elszenvedő embereknél háromszorosára nőtt a tüdőrák kockázata azokhoz képest, akik nem számoltak be traumáról. Előbbi csoport tagjai a rák jelentkezésekor átlagosan 13 évvel voltak fiatalabbak a többieknél és többet is dohányoztak.

A gyermekeknek gyakran óriási stresszt kell elszenvedniük, ezek ártalmas viselkedéshez, például dohányzáshoz vezethetnek, így fiatalabb korban alakul ki a tüdőrák. Ha csökkentjük a gyermekekre nehezedő terheket, közvetve csökkenthetjük a tüdőrák és más, a dohányzással összefüggő betegségek rizikóját.

A tanulmány a BMC Public Health folyóiratban olvasható.