További 13 génváltozat okolható a szívbetegségekért

A Nature Genomics című szakfolyóiratban vasárnap jelent meg három tanulmány a szívbetegségek és a gének közötti kapcsolatról, melyekhez egy nemzetközi kutatási konzorcium résztvevői 14 korábbi genetikai tanulmány adatait elemezték.
A tanulmányokban több mint 22 ezer európai származású ember teljes genetikai profilját vizsgálták, akiknek koronáriás szívbetegsége vagy szívrohama volt, valamint 60 ezer egészséges emberét. A tanulmány így összességében csaknem tízszer nagyobb, mint az eddigi legkiterjedtebb, teljes genomra vonatkozó vizsgálat. Tekintve, hogy a szívbetegségek genetikai háttere igen komplex, nagyon fontos, hogy minél több tanulmány eredményeit tekintsék át a hozzá köthető génváltozatok azonosítása érdekében.

A megállapítások szerint a most már összesen 23 ismert génváltozat közül hét az ”ártó” vagy LDL koleszterin szintjével hozható összefüggésbe, egy pedig a magas vérnyomás kialakulásával, mindkettő a szívbetegségek kockázati tényezője. A többi génváltozatot azonban nem sikerült összefüggésbe hozniuk a tudósoknak egyetlen ismert rizikófaktorral sem, ami – értékelésük szerint – új lehetőségeket nyújt a további kutatások és felfedezések számára.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint szív- és érrendszeri betegségekben halnak meg a legtöbben, évente világszerte 17,1 millió emberéletet követelnek ezek a kórok.