Tovább élnek a túlsúlyos szívbetegek?

„Az elhízott szívbeteg páciensek jobban reagálnak a kezelésekre és paradox módon jobbak a túlélési mutatóik, mint a soványabb betegeknek – nyilatkozta Dr. Carl Lavie, az Ochsner Egészségügyi Központ igazgatója – Bár ezeknek a betegeknek valóban sokkal jobb a rövid és hosszú távú prognózisuk, az okok egyelőre ismeretlenek.”

Ez az ellentmondás valójában nagyon összetett probléma: valószínűleg a túlsúly által kiváltott sejtszintű és metabolikus változások (inzulin rezisztencia, metabolikus szindróma, glükóz metabolizmus) a felelősek a jelenségért, nem az elhízás maga.

„A túlsúlyos betegeket általában hamarabb diagnosztizálják, ezért a prognózisuk is jobb, mint a soványabb betegeknek, emellett az elhízás során olyan tartalékok halmozódnak fel bennük, amelyeket a betegség elleni harcban a szervezet fel tud használni” – nyilatkozta Dr. Lavie.

„Bár a túlsúlyos betegeknek valóban jobban a túlélési mutatóik, hiba lenne azt gondolni, hogy a hízás lenne a megoldás a szív- és érrendszeri betegségekre. Az elhízás növeli a vérnyomást, fokozza az artériák elzáródását és a hirtelen szívhalál kialakulásának valószínűségét, így összességében igen káros.”

A szakértők szerint az elhízás hamarosan átveheti a dohányzás helyét az elsődleges halálokok listájának élén az Egyesült Államokban. Az USA-ban 10-ből átlagosan 7 felnőtt túlsúlyosnak, vagy kórosan elhízottnak számít.