Több alvással elkerülhető a cukorbetegség?

Amint arról a tanulmányt készítő Karen Matthews, a Pittsburgh Egyetem Pszichiátria Tanszékének munkatársa beszámolt, a magas inzulinrezisztencia-szint a cukorbetegség kialakulásához vezethet, ám a vizsgálatok alapján ha az átlagosan hat órát alvó tinédzserek csak egy órával többet aludnának, máris 9 százalékkal javulna a rezisztenciaszintjük.

A Sleep című lap októberi számában megjelent vizsgálat során a szakemberek 245 egészséges középiskolás alvási szokásait és inzulinrezisztencia-szintjét követték nyomon. A vizsgált diákok átlagosan napi 6,4 órát aludtak, hétvégeken természetesen jóval többet, mint hétköznapokon. Az eredményekből kiderült, hogy a magasabb inzulinrezisztencia-szint – kortól, nemtől, rassztól és testsúlytól függetlenül – összefüggésbe hozható a nem elegendő mennyiségű alvással.

A szerzők azt tanácsolják, hogy a fiatalok anyagcsere-működésének javításával kapcsolatos jövőbeni tanácsadásnak mindenképpen része kell legyen az kielégítő éjszakai alvás szükségességének hangsúlyozása is, hiszen a tizenévesek szervezete még több mint kilenc óra alvást igényelne naponta.